Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:02 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul PSD Constanţa Ştefan Mihu, a adresat o interpelare Ministrului Culturii. Tema, situația Teatrului Național de Operă și Balet Constanța

ro

22 Oct, 2018 15:49 1500 Marime text

În ședința Senatului din 22.10 a.c senatorul Ștefan Mihu a adresat o interpelare lui George Ivașcu, Ministrul Culturii și Identității Naționale.

Obiectul interpelarii îl reprezintă situația Teatrului National de Operă și Balet Constanța.

« De câțiva ani buni, institutiile de cultura din Județul Constanța și nu numai, trec printr-o situație financiară care poate fi lesne catalogată drept dramatică!

Dupa desfiintarea, în 2004, prin HG, a Companiei de Balet Clasic și Contemporan « Oleg Danovschi », din Constanța, alături de alte doua instituții cultural- artistice - am numit Opera « Constanța », respectiv Filarmonica « Marea Neagră » - Consiliul Județean Constanța a decis infiintarea Teatrului National de Operă și Balet, având drept nume, titulatura fostei Companii de balet, adică «Oleg Danovschi».

Prin unificarea celor trei  instituții culturale au fost concediați 237 de salariati, deși Teatrul National de Operă și Balet din Constanța desfasoară o activitate artistica extrem de laborioasă, concretizată în circa 140-160 de spectacole pe an, incluzând spectacole de operă, operetă, balet clasic și neoclasic, precum și numeroase concerte simfonice.

Am putea adăuga impactul relevant în plan turistic și, în general, economic, pentru turismul național și internațional, al unei instituții culturale de o asemenea anvergură, deservind nu doar judetul Constanța, ci și unele județe limitrofe sau apropiate, precum Brăila, Calarași, Ialomița și  Buzău.

Vorbim de o instituție având la activ premii naționale și internaționale, de o institutie care se bucură de o audiență pe care și-ar dori-o țmulte așezăminte culturale de profil din țară sau din afară, de o institutie, care, efectuează, anual, un număr important de turnee în îțară și străinatate, aducând, în acest fel, prestigiu incontestabil și recunoaștere internațională țării !

Este vorba, in acelasi timp, de o institutie care își asigura prin forte proprii circa 10-12 % din buget, desi se afla intr-un deficit financiar cronic din lipsa de fonduri si sustinere financiara adecvata de la bugetul local si central.

În momentul de fata, Teatrului Național de Operă și Balet din Constanța dispune de un numar total insuficient de salariați – 137 -  deși la majoritatea instituțiilor culturale de profil, unele poate cu rezultate artistice și profesionale cu mult mai putin relevante, numărul angajaților este cuprins între 210-600.

La aceasta se adaugă faptul că, potrivit informatiilor furnizate de managerul instituției, nivelul de salarizare la TNOB Constanta este mult inferior, in comparatie cu celelalte institutii similare din tara, chiar cand este vorba de aceleasi functiuni. In momentul de fata, Teatrul National de Operă și Balet din Constanța are in repertoriul curent peste 55 de titluri muzicale (operă, operetă, balet, spectacole de divertisment coregrafic, precum si spectacole pentru copii), între care se pot evidenția a 44-a editie a Festivalului Internațional al Muzicii și Dansului, alături de Turneul Companiei de Balet al TNOB în Germania.

În pofida acestui palmares de invidiat, Teatrul National de Operă și Balet din Constanța se confrunta, din cauza acelorași grave probleme financiare , asa cum menționam anterior, si cu o penurie cronică de colaboratori permanenți, în absenta cărora, activitatea instituției nu se poate materializa !

Fata de situația prezentată, vă rog, domnule ministru, să dispuneti evaluarea cât mai urgent posibil a situației acestui asezământ artistic și cultural relevant al țării, precum și să ne informați în legatura cu măsurile preconizate în vederea remedierii aspectelor negative semnalate, cât mai curând posibil. », declara senatorul Ștefan Mihu.

Sursa foto: Cabinetul Parlamentar 

 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii