Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:21 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorul PNL Iulian Dumitrescu Trei scenarii prin care menținerea lui Ponta în funcție ar putea arunca România în criză

ro

30 Sep, 2015 16:57 1283 Marime text
Senatorul PNL Iulian Dumitrescu a declarat că ”păstrarea lui Victor Ponta în fruntea Guvernului ar putea avea un efect de tsunami asupra economiei și finanțelor românești, țara noastră fiind la un pas de a da cu piciorul macrostabilității fragile obținute prin cele mai draconice măsuri de austeritate impuse în Europa după criza din 2008”. Parlamentarul liberal este de părere că ”așa cum falimentul gigantului Lehman Brothers a băgat America în criză și a decredibilizat sistemul bancar la nivel global, tot așa politica falimentară a coaliției PSD – UNPR – ALDE, de a susține pe mai departe un premier compromis, ar putea readuce criza în România și ar putea arunca în ridicol economia de piață în Europa de Est”.
Dumitrescu explică, în contextul trimiterii în judecată a lui Victor Ponta, ce legătură există între lipsa de încredere în prim-ministru și schimburile economice și financiare ale României. ”Atunci când vorbesc de efectele devastatoare ale rămânerii lui Victor Ponta în fruntea guvernului, am în vedere faptul că încrederea este cea mai importantă componentă valorică a schimburilor economice și financiare. Încrederea este definită în DEX drept ”sentiment de siguranță față de cinstea, buna-credință sau sinceritatea cuiva”, iar acțiunea de a se încrede înseamnă ”a pune temei pe cinstea, pe sinceritatea cuiva; a se bizui, a conta pe cineva sau pe ceva”. La orice definiție ne-am raporta, încrederea este opusul incertitudinii, îndoielii sau al suspiciunii. Ori nu poate fi vorba, din păcate, de încredere într-o țară cu prim-ministru acuzat și trimis în judecată pentru fals, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani”, a mai arătat senatorul PNL.
 
Parlamentarul liberal crede că reconfirmarea lui Victor Ponta ca șef la Palatul Victoria ”are consecințe negative asupra ritmului de creștere economică, stabilității financiare și monetare, nivelului datoriei publice și locurilor de muncă din țara noastră” și prezintă trei scenarii care ”ar putea arunca România în criză”. Primul scenariu a lui Iulian Dumitrescu este cel al ”reducerii reducerii ritmului, și așa foarte scăzut, al investițiilor străine”. ”Principalele riscuri evaluate de investitori atunci când aceștia aleg locația investiției sunt cele politice, de infrastructură, legale și economice. Ori situația premierului ridică la cote jenante pentru țara noastră riscul politic, ceea ce ne aduce în situația sa fim neatractivi din punct de vedere investițional”, explică acesta.
 
Al doilea scenariu al parlamentarului liberal este cel al ”direcționării unei felii consistente din bugetul de stat, în anul electoral 2016, către baronii roșii, în dauna unor regiuni sau localități în care PSD nu a avut niciodată trecere sau în defavoarea unor motoare de creștere economică”. Dumitrescu susține că ”niciodată Victor Ponta nu a fost atât de vulnerabil ca acum în fața liderilor locali ai PSD, asaltați și ei de DNA”, dar și că ”repartizarea resurselor financiare pe criterii politice și clientelare este de natură să producă alte dezechilibre sistemice”.
 
 În fine, al treilea scenariu pe care Iulian Dumitrescu îl are în atenție este cel al ”îndepărtării economice a României de Vest, în condițiile în care liderii politici euro-atlantici, având standarde inflexibile pe anticorupție, evită să stea la aceeași masă cu politicieni suspectați de corupție”.  ”În schimb, premierul pare să aibă multe lucruri în comun cu lideri din Est care patronează, la rândul lor, sisteme politice corupte și ineficiente”, a mai spus Dumitrescu.
 
”Ideea că Banca Națională independentă are toate lucrurile sub control și că politicul nu le poate deranja prea mult este riscantă în lumea economică și financiară marcată de turbulențe în care trăim. La fiecare citare în instanță, Victor Ponta scade ritmul de creștere economică al țării noastre, dă cu leul de pământ și sperie investitorii. Acestea sunt doar câteva rațiuni pentru care Victor Ponta trebuie să plece din funcția de prim-ministru”, a concluzionat senatorul PNL Iulian Dumitrescu.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii