Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:31 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Senatorii SUA, despre gazele de șist și independența energetică „România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial”

ro

08 Jun, 2014 22:28 2529 Marime text
John McCain, Christopher Murphy şi Ron Johnson, trei dintre cei mai influenţi senatori americani, membri ai Comisiei de politică externă din Senatul SUA, au venit în România cu un mesaj important, acela că SUA susține progresele înregistrate aici în domeniul militar, al indepedenţei energetice şi al luptei anitcorupţie.

Într-un interviu acordat astăzi la gandul.info, senatorii au explicat că exploatarea gazelor de şist ne-ar aduce independenţa energetică faţă de Rusia.

Potrvit celor trei senatori, România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării gazelor de șist. Rămâne, însă, în continuare problema fracturării hidraulice.

 „Va fi un angajament pe termen lung în problema independenţiei energetice, iar în SUA avem o dezbatere dacă are sens să exportăm GNL. Opinia mea este că dacă eu sprijin asta, vreau să fiu sigur că Europa este gata să-şi creeze propriile rezerve de energie, iar România este un exemplu de ţară care s-a dedicat explorării acestui potenţial, dar Germania îşi închide centralele nucleare, alte ţări din Europa refuză chiar să aibă o discuţie despre fracturarea hidraulică. Deci acesta trebuie să fie un parteneriat, iar sugestia lui Tusk (premierul polonez, n.r.) pentru o cooperare colectivă pe energie în Europa este foarte importantă", a afirmat Murphy, la gandul.info.


Cu privire la protestele din România împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică, Murphy a răspuns pentru gandul.info: „Şi în America au fost".
Întrebat cum le-ar explica românilor beneficiile exploatării gazelor de șist, senatorul Ron Johnson a precizat următoarele: „Le-aş spune să se uite la ce face Vladimir Putin în Crimeea, ce face pentru a destabiliza estul Ucrainei, ameninţarea cu Transnistria. Să se uite la problema geopolitică de a nu fi independent din punct de vedere energetic. Şi apoi să măsoare asta cu ce se poate face într-un mod prietenos cu mediul, pentru a utiliza propriile resurse energetice. Trebuie să pui în balanţă aceste obiective".

Pe de altă parte, Murphy a susţinut că „nu este totul sau nimic", scrie gandul.info.

„Există o dezbatere în SUA despre cum să facem fracturarea şi cred că este foarte potrivit să limităm tehnicile şi chimicalele folosite, să sugerăm că există zone din apropierea resurselor de apă sau a aglomerărilor de populaţie, care ar trebui protejate, există o dezbatere foarte raţională pe care o poţi avea despre această nouă tehnologie", a explicat senatorul american, în interviul pentru gandul.info.


Pe de altă parte, cei trei senatori au precizat în interviul acordat la Gândul, că „le este jenă” că SUA nu a nominalizat, după aproape un an şi jumătate, un ambasador cu puteri depline la Bucureşti, lăsând misiunea diplomatică să fie condusă de însărcinatul cu afaceri Duane Butcher.

„Cunoaştem problema şi vrem să o rezolvăm, credem că actualul şef al misiunii face o treabă extraordinară, suntem mândri de munca sa şi a echipei lui, dar vom aborda problema şi vom stabili care este cea mai bună opţiune. Sincer, ne este jenă!”, a declarat pentru Gândul republicanul John McCain.

Sursă foto: antena3.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • un cititor 08 Jun, 2014 22:43 Da au venit sa ne explice ca este bine sa scoatem gaze din pamint sa avem caldura la iarna,la ce o sa ne mai foloseasca gazele,daca in urma exploatari ramine desert,si apa contaminata,o sa cumparam apa de la magazin sa dam la animale.?Sau terminat toate metodele conventionale de a obtine energie fara sa distrugem mediul