Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:24 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnificatii istorice - 17 februarie

ro

17 Feb, 2010 12:55 942 Marime text

1600 - A încetat din viaţă Giordano Bruno, susţinător al teoriei coperniciene conform căreia Pământul şi celelalte planete se rotesc în jurul Soarelui şi în jurul propriilor axe; a dezvoltat această teorie şi a emis ipoteza unui univers infinit: "Despre infinit, univers şi lumi". A fost ars pe rug, la Roma, ca eretic, din ordinul Inchiziţiei (n. 1548).


1673 - A încetat din viaţă Moliere (Jean Baptiste Poquelin), dramaturg francez, autor a numeroase piese în versuri sau proză, în care a ridiculizat vicii ale spiritului sau ale societăţii ("Avarul", "Mizantropul") (n. 15 ianuarie 16 22).


1850 - Domnitorul Barbu Ştirbei a dat actul domnesc privind organizarea şcolilor din Ţara Românească.


1866 - În baza decretului lui Al. I. Cuza, din 1865, a început să funcţioneze "Banca României", constituită prin transformarea filialei din Bucureşti a "Băncii Imperiului Otoman"; primul preşedinte al băncii a fost Ion Ghica.


1947 - A încetat din viaţă, la Paris, scriitoarea franceză de origine română Elena Văcărescu, numită de Nicolae Iorga "ambasadoarea sufletului românesc", laureată a premiului Academiei Franceze. În 1959, a fost reînhumată la cimitirul Bellu, în cavoul familiei Văcărescu, alături de Iancu şi Ienăchiţă Văcărescu (n. 21 septembrie 1866).


1993 - Adunarea generală a Academiei Romane a aprobat prin vot revenirea, în grafia limbii române, la utilizarea lui "â" în interiorul cuvintelor şi a formei "sunt" (suntem, sunteţi), în conformitate cu hotărîrile adoptate de Academia Romană înainte de 1948. Unii academicieni şi, ulterior, specialişti şi oameni de cultură au fost împotriva acestei hotărâri, iar cele două sisteme coexistă în ortografie.


1999 - Forţele de ordine au oprit, la Stoeneşti, în apropiere de Caracal, înaintarea spre Capitală a grupurilor de mineri care îl susţineau pe Miron Cozma, după ce acestea reuşiseră să depăşească câteva baraje şi filtre de circulaţie. Miron Cozma a fost arestat, împreună cu Romeo Beja şi Dorin Loiş.


2008 - Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia.

Sursa: mediafax

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii