Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:57 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Semnal de alarmă O boală care face ravagii printre animale se apropie de România!

ro

26 Apr, 2016 19:16 2224 Marime text
 
Ieri numărul focarelor de Lumpy disease în Bulgaria - conform datelor publicate de Oficiul Internaţional de Epizootii - s-a ridicat la 15, cu sute de animale ucise!
A apărut primul focar și în Macedonia! Imediat Grecia a anunţat că interzice comerţul cu bovine din Bulgaria şi România! De asemenea, Turcia a interzis intrarea animalelor cu tranzit prin Bulgaria.

Președintele Asociației Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine, dr. Mary-Eugenia Pană este îngrijorată:

”1). Tragem din nou un semnal de alarmă pentru măsuri intărite la graniţa cu Bulgaria, astfel incât fermierii români să fie protejaţi!
2). In acelaşi timp, solicităm modificarea in regim de urgenţă a Anexei nr. 1  a Hotărârii de Guvern nr. 1214 din 2009  privind metodologia pentru stabilirea şi plata despăgubirilor ce se cuvin proprietarilor de animale tăiate, ucise sau altfel afectate în vederea lichidării rapide a focarelor de boli transmisibile ale animalelor, listă care cuprinde boli ale animalelor pentru care se acordă despăgubiri.
Lumpy disease nu se regăseşte in listă şi in caz de apariţie a bolii, propietarii animalelor bolnave nu vor fi despăgubiţi!!!
3). Solicităm activarea de urgenţă a Comandamentului antiepizootic central- conform Hotărârii de Guvern nr. 1218 din 10 octombrie 2005 privind constituirea şi componenţa Comandamentului antiepizootic central şi publicarea prin mijloace media a acţiunilor întreprinse pentru protejarea crescătorilor de bovine din România.”


Lumpy disease nu se regăseşte în listă şi în caz de apariţie a bolii, proprietarii animalelor bolnave nu vor fi despăgubiţi!
Începând cu data de 14 aprilie 2016, în Bulgaria au fost confirmate nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor (Lumpy Skin Disease).

Boala afectează bovinele de toate vârstele şi produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activităţile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât şi prin faptul că atrage după sine restricţii severe asupra circulaţiei speciilor afectate atât pentru comerţul intracomunitar, cât şi pentru exportul de bovine.
 
Conform Codului Animalelor Terestre al OIE, o ţară infectată şi care desfăşoară activităţi de eradicare îşi poate recăpăta statutul de ”liber de boală" după trei ani de la confirmarea şi eradicarea ultimului focar, ceea ce ar însemna pierderi financiare importante pentru crescătorii de bovine.
 
Deşi există vaccinuri pentru această boală, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeană, iar opţiunea vaccinării nu este una fezabilă pentru România în momentul de faţă, având în vedere că vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar ţara care îl utilizează se consideră, din punctul de vedere al statusului de sănătate, o ţară infectată.

Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine și Porcine este membră a Uniunii Europene a Comerțului cu Animale și CarneCarne, membră a Federației Naționale Pro-Agro și membră a Confederației Business România şi a Confederaţiei Naționale a Patronatului Român.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii