Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
17:27 22 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE 2. S-a aprobat intrarea şi staţionarea pe teritoriul României a unor forţe ale armatei portugheze Ședința CSAT a început

ro

03 Mar, 2015 15:56 745 Marime text
Ședința Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) condusă de președintele Klaus Iohannis, în care se discută, printre altele, starea de securitate din Ucraina și implicațiile pentru România, a început, în urmă cu scurt timp, la Palatul Cotroceni, informează Agerpres.

Este prima ședință CSAT prezidată de Klaus Iohannis.

La întâlnire participă pentru prima dată și noul director al Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig. Sunt prezenți, de asemenea, premierul Victor Ponta, vicepremierul și ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, ministrul Economiei, Mihai Tudose, ministrul Finanțelor Publice, Darius Vâlcov, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, șeful Statului Major General, Nicolae Ciucă, consilierul prezidențial pentru Securitate Națională, George Scutaru, secretarul CSAT, general Ion Oprișor, prim-adjunctul directorului Serviciului de Informatii Externe, general Silviu Predoiu și directorul adjunct al SRI, Florian Coldea.

Pe ordinea de zi a ședinței se mai află stadiul proceselor de asociere politică și economică cu Uniunea Europeană și de integrare euroatlantică a statelor din Balcanii de Vest, stadiul îndeplinirii Programului multianual de restabilire a capacității de luptă a Armatei României, proiectul de lege privind planificarea apărării, concluziile rezultate în urma desfășurării exercițiilor și antrenamentelor de mobilizare, în anul 2014, pentru verificarea stadiului pregătirii populației, economiei și a teritoriului pentru apărare, relatează Agerpres.

De asemenea, în cadrul ședinței CSAT, vor fi abordate teme precum activitatea Consiliului Operativ al Securității Cibernetice, în anul 2014, și evoluțiile înregistrate în spațiul cibernetic, activitatea Centrului National de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, în anul 2014, regulamentul de organizare și funcționare al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetica - CERT-RO, provocările actuale generate de migrație în contextul securitar din zone cu potențial terorist, activitatea Consiliului Suprem de Apărare a Țării în anul 2014, precum și stadiul îndeplinirii hotărârilor adoptate de către Consiliul Suprem de Apărare a Țării în anul 2014.

Totodată, conform Agerpres, „pe timpul ședinței vor fi abordate și alte subiecte de interes pentru securitatea națională".

UPDATE 2, ora 18.04

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a făcut, astăzi, o analiză a stării de securitate din Ucraina şi implicaţiile pentru România, apreciindu-se că sprijinul consecvent al ţării noastre pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a relaţiilor bilaterale.

Potrivit comunicatului de presă remis după şedinţa CSAT, o primă temă dezbătută de către Consiliu a reprezentat-o analiza stării de securitate din Ucraina şi implicaţiile pentru România.

„Membrii Consiliului au apreciat că sprijinul consecvent al României pentru Ucraina, de la declanşarea crizei, a marcat o deschidere fără precedent a autorităţilor de la Kiev faţă de cooperarea bilaterală cu România”, se precizează în comunicatul de presă.


UPDATE 1, ora 17.36

CSAT a aprobat, astăzi, propunerile premierului Ponta, referitoare la intrarea şi staţionarea pe teritoriul României, în mai-iunie 2015, a unor forţe şi mijloace ale armatei portugheze, cuprinzând patru aeronave F16 Falcon şi aproximativ 150 militari şi civili, din misiunile de Poliţie Aeriană NATO.

Potrivit comunicatului de presă remis la finalul şedinţei CSAT, membrii Consiliului au analizat şi aprobat raportul privind activitatea Centrului Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică - CERT-RO, în anul 2014, instituţie al cărei obiectiv general a constat în dezvoltarea capacităţii de răspuns la incidente de securitate cibernetică şi a relaţiilor de cooperare cu entităţi naţionale sau internaţionale, cu atribuţii şi responsabilităţi în domeniul securităţii cibernetice.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat propunerile prim-ministrului referitoare la intrarea şi staţionarea pe teritoriul României, în perioada mai-iunie 2015, a unor forţe şi mijloace ale armatei portugheze, având în compunere patru aeronave F16 Falcon şi personalul aferent (aproximativ 150 militari şi civili) în scopul pregătirii şi desfăşurării misiunilor de Poliţie Aeriană NATO.

Potivit sursei citate, preşedintele României urmează să informeze Parlamentul cu privire la decizia luată, în condiţiile legii.

În cadrul şedinţei, s-a aprobat, de asemenea, Raportul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind activitatea desfăşurată în anul 2014 şi s-a decis trimiterea acestuia, spre examinare, către Parlamentul României.


Sursa: Agerpres
Sursa foto: Agerpres

Ti-a placut articolul?

Comentarii