Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:16 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secretarul general al NATO, convins că Trump va continua să sprijine pe plan militar Europa

ro

21 Nov, 2016 13:55 1062 Marime text
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat astăzi „absolut convins" că Statele Unite vor continua să sprijine Europa pe plan militar în cadrul NATO sub noua administrație a președintelui Donald Trump, relatează EFE și DPA, citat de Agerpres.

„Am vorbit telefonic cu Trump vineri și m-a asigurat de sprijin deplin pentru cooperarea în cadrul NATO", a declarat Stoltenberg, în a treia și ultima zi a reuniunii de toamnă a Adunării Parlamentare a NATO, care s-a desfășurat începând de sâmbătă la Istanbul. "Sunt absolut sigur că (...) vom avea o administrație absolut angajată față de Alianța Nord-Atlantică", a reiterat secretarul general al Organizației.

„El și-a exprimat un sprijin foarte puternic pentru NATO," a adăugat Stoltenberg, indicând că înțelege exigențele președintelui ales american cu privire la repartizarea echitabilă a sarcinilor.

„Dacă așteptăm ca americanii să-și respecte promisiunile privind apărarea noastră, trebuie să ne asigurăm că ne îndeplinim angajamentele", a mai spus secretarul general al NATO.

Membrii europeni ai Alianței trebuie să-și îndeplinească angajamentul de a aloca cel puțin 2% din PIB bugetului apărării, a insistat Stoltenberg, citat de DPA, adăugând că va fi "greu de spus americanilor că unii nu respectă această" cerință, potrivit EFE.

În timpul campaniei sale electorale, Donald Trump a insistat ca toți membrii NATO să aloce 2% din PIB apărării, avertizând că sprijinul SUA pentru aliați ar putea fi condiționat de respectarea acestui angajament.

Cu toate acestea, cererile sale de creștere a cheltuielilor ar putea fi o problemă pentru unele țări membre ale Uniunii Europene, care trebuie, de asemenea, să se asigure că se pot încadra în deficitele lor bugetare, în conformitate cu reglementările de la Bruxelles.

Sursa foto: wallstreetjournal.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii