Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:20 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Secetă pedologică în zone din Dobrogea, Moldova, Muntenia și Transilvania

ro

25 Nov, 2015 13:46 1461 Marime text
 
Solul agricol va prezenta deficite de umiditate în zone din Dobrogea, în cea mai mare parte a Moldovei, în estul Munteniei, sud-vestul și, izolat, în sudul și centrul Transilvaniei, reiese din prognoza de specialitate a Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 25 noiembrie - 1 decembrie 2015.

Conform specialiștilor, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe adâncimea de sol 0-50 cm se va încadra în limite satisfăcătoare și apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură. Pe de altă parte, deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei, estul Munteniei, sud-vestul și izolat în sudul și centrul Transilvaniei.

Din punct de vedere al stării de vegetație a culturilor agricole, în condițiile agrometeorologice estimate, ritmurile de vegetație la culturile de câmp și pomi-viticole vor fi în general normale în cea mai mare parte a țării, iar spre sfârșitul intervalului procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura ușor mai lent, în special în depresiunile nordice și centrale, potrivit Agerpres.

De asemenea, starea de vegetație a plantelor se va menține bună și medie în semănăturile efectuate în perioada optimă și pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie și slabă în culturile înființate tardiv și pe arealele agricole unde se vor semnala în continuare deficite moderate de apă în sol. În funcție de data semănatului, speciile de orz și grâu de toamnă vor parcurge diferite faze de vegetație, respectiv: germinare (90-100%), răsărire (60-100%) și apariția frunzei a treia (30-100%), mai avansate fiind culturile semănate în perioada optimă aflate la înfrățire (10-100%). Sub aspect fenologic, rapița se va afla predominant la răsărire (70-100%) și înfrunzire (7-14 frunze), pe întreg teritoriul agricol.

În același timp, vița-de-vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar la pomii fructiferi se vor definitiva fazele de maturare a lemnului, îngălbenirea și căderea masivă a frunzelor, speciile fiind bine adaptate la condițiile de iernare, în toate plantațiile.
În acest context, lucrările agricole specifice (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, fertilizări, recoltarea de pe ultimele suprafețe) se vor efectua, în general, în bune condiții, cu excepția zilelor cu precipitații. Potrivit ANM, în următoarele şapte zile, va predomina un regim termic al aerului pe ansamblu normal, în cea mai mare parte a țării.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între minus două și 9 grade Celsius, limite apropiate de mediile multianuale, la nivelul întregii țări. La nivel pluviometric, se prognozează precipitații sub formă de ploaie în majoritatea regiunilor agricole, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări temporale ale vântului. Izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii