Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sebastian Ghiţă "Microsoft nu ne-a vîndut nici o licenţă! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani”

ro

27 Feb, 2015 17:32 1715 Marime text
Deputatul Sebastian Ghiţă a declarat, într-un interviu pentru "Gazeta Sporturilor", afacerea Microsoft a costat statul român 400.000.000 de euro, fără România aibă cu adevărat nevoie de aceste licenţe. Ghiţă a spus ilegalităţile comise de companii străine se bucură de impunitate, în timp ce oamenii de afaceri români riscă tot timpul fie acuzaţi s-au îmbogăţit din afaceri frauduloase cu statul, conform romaniatv.net.

"Microsoft nu ne-a vîndut nici o licenţă! Pentru acele calculatoare care erau în ministere aveau deja licenţe. Eu eram în afacerea IT la jumătatea anilor 2000 şi ştiu ce spun. La un moment dat, există obligaţia toate firmele care vindeau calculatoare le vîndă împreună cu licenţe. Pe care noi le cumpărăm, era sub 100 de dolari, de la Microsoft. Şi atunci ce au făcut americanii? Au zis vînd Guvernului upgradarea, adică posibilitatea de a descarcă îmbunătăţirea softului", a declarat Sebastian Ghiţă, pentru Gazeta Sporturilor.

Omul de afaceri susţine statul nu a beneficiat nici măcar de îmbunătăţirea softului. "Pe calculatoarele Guvernului oricum nu mergeau noile versiuni, care de altfel nici n-au fost descărcate! Noi am cumpărat nimicul cu 400 de milioane de euro în 10 ani. Acesta este adevărul! Şi de aici s-au luat şpăgile pe care le vedem astăzi la televizor (...) Eu spun s-au descărcat spre zero licenţe! Eu spun am asistat la o operaţiune de furt din bugetul României de 400 de milioane de euro. Şi Microsoft nu e singurul exemplu. Mai am va povestesc".

O altă companie străină care ar fi beneficiat de contracte bănoase cu statul român este Oracle, pentru servicii care puteau fi prestat şi de companii româneşti. "Oracle a vrut de curînd facă acelaşi lucru. Ne-a vîndut softuri de sute de milioane de euro. Şi acum veniseră, după formulă Microsoft, le cumpărăm upgradarea. ne fure şi Oracle o tură! Am reuşit evităm asta! Ştiţi Ministerul de Finanţe nu are nici acum un soft integrat? Au zis -l fac multinaţionalele, noi nu ştim. Uite softul de la APIA, cu plăti de un miliard de euro pentru România, l-a făcut o firma românească, Siveco. La Casă de Sănătate l-a făcut Teamnet. UTI a făcut SEAP-ul. Nu sîntem chiar ultimii oameni!", a afirmat Sebastian Ghiţă, mai notează sursă citată.

Totodată, e-politic.ziuanews.ro, arată într-un articol publicat azi Sebastian Ghiţă a declaratu Irina Socol nu e vinovată de ceea ce o acuză procurorii în scandalul în care este prinsă firma ei, SIVECO. Ghiţă şi Socol au fost adversari pe piaţă IT din România, dar cei doi sunt, de fapt, prieteni. A recunoscut-o şi Ghiţă, care a spus a vizitat-o în arest, şi o dovedeşte şi un contract al MAE.

“Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a atribuit în 12 ianuarie 2015 un contract IT de peste 31 milioane lei, finanţat din fonduri UE, către Siveco, conform unui anunţ publicat vineri în Sistemul Electronic de Achiziţii publice. Datele din SEAP arată oferta câştigătoare a fost depusă de Siveco în asociere cu Expert One Research (fosta XOR IT), o firma cu acţionari apropiaţi deputatului Sebastian Ghiţă. Sistemul va furniza servicii electronice prin care cetăţenii vor putea solicită online informaţii consulare, documente de identitate şi călătorie sau servicii pentru cetăţenie, acte de stare civilă sau notariale.”, mai arată e-politic.ziuanews.ro.

Expert One Research este fosta XOR-IT Systems, firma care a câştigat în vara anului 2012 procedura de achiziţie organizată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) pentru softul privind depistarea eventualelor voturi multiple la referendumul de demitere a preşedintelui României, Traian Băsescu. Firma este controlată de Dan-Ionuţ Rizea  (asociat cu 68,97% cota de participare la beneficii şi pierdere) şi Gabriel Găitănaru (asociat cu 31,03% cota de participare la beneficii şi pierdere).

Cei doi au deţinut, în trecut, funcţii importante în fimele lui Sebastian Ghiţă, printre care şi TeamNet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii