Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:38 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se vor modifica normele Legii accesului la informații de interes public

ro

09 Jun, 2016 18:03 2074 Marime text
Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) intenţionează să modifice normele de aplicare a Legii privind liberul acces la informațiile de interes public, pentru a simplifica sarcina cetățenilor care solicită astfel de informații, una dintre principalele modificări referindu-se la preeminența răspunsului în format electronic în fața metodelor clasice.
 

"Modificarea normelor de aplicare a Legii 544 s-a făcut în primul rând cu optica de a simplifica sarcina cetățenilor care solicită informații de interes public, astfel că una dintre modificări se referă la preeminența răspunsului în format electronic în fața altor metode de a răspunde, metodele clasice — pe hârtie sau la sediul autorității", a explicat ministrul pentru Consultare Publică și Dialog Civic, Violeta Alexandru,.

 
Precizările ei au fost făcute la o dezbatere organizată de MCPDC alături de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice.
 
În cadrul exenimentului, a fost analizat proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public. Potrivit ministrului, o altă modificare prevăzută în proiect se referă la perioada în care se furnizează răspunsul în cazul solicitării unor informații de interes public.
 

"Am clarificat cum se calculează termenele de la momentul înscrierii unei solicitări de informații până la momentul la care i se răspunde petentului", a spus ea.

 
Demnitarul a precizat că pentru accesul oamenilor la informațiile de interes public difuzate din oficiu se are în vedere și crearea unor biblioteci virtuale, la nivelul fiecărei instituții sau autorități publice.
 

"Încercăm să creăm o memorie instituțională și, în același timp, să simplificăm eforturile oamenilor prin găsirea într-un singur loc pe site-ul autorității a tuturor acestor informații solicitate prin Legea accesului la informațiile de interes public. (...) Nu ne rezumăm la modificarea normelor, activitatea Ministerului pentru Consultare Publică în acest domeniu cuprinde și alte tipuri de intervenții, cum ar fi crearea în perioada următoare a unei platforme naționale, tot în aceeași direcție a simplificării eforturilor oamenilor de a găsi informațiile de care sunt interesați prin cuprinderea în interiorul acestora a cât mai multor date care sunt afișate în paginile de internet ale autorităților publice", a spus Violeta Alexandru, citată de Agerpres.

 
Aceasta a mai spus că MCPDC își asumă rolul de a genera în sistem și un proces de standardizare. Potrivit ministrului, proiectul de hotărâre pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii privind liberul acces la informațiile de interes public ar putea fi aprobat de Guvern până la sfârșitul lunii iunie.
 

"Deși am parcurs șase luni de consultare publică în plan central și local pe acest subiect, vom lăsa câteva zile pentru a cuprinde ultime observații pe acest subiect, după care la sfârșitul săptămânii următoare vom trimite în avizare ministerelor, de așa manieră încât să încercăm ca până la sfârșitul lunii să intre în ședința de Guvern și să fie aprobată", a mai spus ministrul.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii