Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:19 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se va forma o platformă europeană pentru a combate munca nedeclarată

ro

02 Feb, 2016 21:28 1035 Marime text
 
Parlamentul European (PE) a transmis astăzi printr-un comunicat că s-a reunit în plen la Strasbourg și a aprobat propunerea legislativă privind crearea unei „platforme europene” pentru a întări cooperarea în combaterea muncii nedeclarate.
 
Platforma va dezvolta cooperarea între ministerele muncii, sindicatele și asociațiile angajatorilor din statele membre pentru a găsi cele mai bune soluții la o problemă care afectează economia UE și distorsionează piața muncii. Economia reprezentată de munca nedeclarată reprezintă 18% din PIB-ul Uniunii Europene. Eurodeputații au aprobat amendamentele la propunerea legislativă, integrând în text compromisul realizat cu reprezentanții statelor membre în negocierile de anul trecut, cu 619 voturi pentru, 69 contra și 7 abțineri. În dezbaterea dinaintea votului, raportorul în acest dosar, eurodeputatul bulgar Gheorghi Pirinski, a declarat că „obiectivul platformei este a lărgi capacitățile statelor membre de a combate problemele multiple și dureroase create de muncă nedeclarată prin întărirea cooperării”, potrivit agerpres.ro.
 
„Munca nedeclarată” se referă în general la orice activitate legală prin natura ei și care nu este declarată autorităților publice.
 
Această platformă ar trebui să încurajeze acțiuni practice, efective și transfrontaliere și ar trebui să dezvolte un sistem solid și eficient de schimb rapid de informații între entitățile naționale. Pe de altă parte, platforma nu va interfera cu acțiunile proprii ale statelor membre și nici nu va încerca să armonizeze regulile lor, se arată în text, care notează că definițiile relevante și sistemele de reglementare sunt diferite de la un stat membru la altul. Obiectivul pe termen lung este de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de muncă și să integreze lucrătorii nedeclarați pe piața muncii.
 
Platforma va fi alcătuită din reprezentanți nominalizați de toate statele membre, maximum patru reprezentanți ai partenerilor sociali trans-sectoriali la nivel UE, împărțiți în mod egal între organizațiile lucrătorilor și angajatorilor (fără drept de vot), și Comisia Europeană, conform aceleiași surse.
 
Reprezentanții angajatorilor și lucrătorilor, Eurofound, Agenția Europeană pentru Siguranță și Sănătate și Locul de Muncă (EU-OSHA), Organizația Internațională a Muncii și reprezentanții statelor AEE vor fi observatori permanenți.
 
Lucrătorii nedeclarați se află adesea în condiții de lucru periculoase, primesc salarii mici și sunt subiectul unor încălcări ale drepturilor muncii. Munca nedeclarată poate contribui la dumpingul social, mai ales în cazuri transfrontaliere. Platforma ar trebui să ajute la eliminarea abuzării principiului libertății de mișcare prin intermediul muncii nedeclarate, potrivit comunicatului transmis de CE.
 
Decizia votată astăzi de Parlamentul European trebuie să fie aprobată oficial de Consiliul UE și va intra în vigoare după publicarea în Jurnalul Oficial al UE.


Sursa foto: paginaeuropeana.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii