Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:23 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se sfârşeşte oare era votului multiplu?

ro

06 Mar, 2015 12:00 791 Marime text
Comisia parlamentară pentru elaborarea Codului electoral a decis ieri că, la proximele alegeri, va fi implementat sistemul electronic care depistează automat o persoană care încearcă să voteze a doua oară.
 
Concret, este vorba de instalarea la intrarea în secţia de votare (camera în care se află urnele şi membrii comisiei secţiei – n.a.) a unui calculator special prevăzut cu o „fantă” în care fiecare alegător care vine să voteze va introduce actul de identitate sau actul în baza căruia votează. Automat, calculatorul înregistrează CNP-ul alegătorului şi îl trimite la un „dispecerat” aflat la nivel naţional. Dacă alegătorul în cauză se află pentru a doua oară într-o secţie de votare, automat acest lucru se apare la „centru” şi imediat este „avertizat” şi calculatorul din secţia de votare un alegătorul a încercat să voteze a doua oară. Imediat, cel în cauză, care nu va mai apuca să voteze, va fi deferit poliţistului sau jandarmului arondat secţiei de votare şi va fi tot automat dus la cea mai apropiată secţie de poliţie sau post de poliţie, dacă este vorba de o localitate rurală, conform cotidianul.ro.
 
Acest sistem anti-vot multiplu a fost testat în România de către AEP cu ocazia alegerilor parlamentare parţiale din 2010, iar responsabilii instituţiei au raportat funcţionalitatea lui, dar nu a existat până în prezent voinţa politică pentru introducerea lui.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii