Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
11:23 22 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se schimbă regulile pentru ocuparea posturilor de manager de spital

ro

13 Oct, 2016 15:34 2064 Marime text
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a anunțat astăzi, în cadrul unei dezbateri, că o ordonanță de urgență privitoare la profesionalizarea managementului de spital va fi dată cel mai probabil săptămâna viitoare.

Vlad Voiculescu este de părere că actualele reglementări privind participarea la concursurile pentru posturi de manager de spital sunt prea restrictive şi a subliniat că profesionalizarea managementului de spital este o „bătălie" pentru Ministerul Sănătăţii.

„Aici vom avea o ordonanță de urgență probabil săptămâna viitoare în Guvern în care facem câteva schimbări despre care noi credem că sunt binevenite. În acest moment, dacă luăm oricare dintre spitalele clinice din București, fie că vorbim de Bagdasar-Arseni, de Spitalul Universitar, de Floreasca, dacă vrem să aducem un manager de la AKH (Viena, Austria — n.r.) sau managerul de la John Hopkins (Baltimore, SUA - n.r.), acel manager nu ar putea să lucreze în România pentru că nu este cadru universitar. Nu ar putea să participe la concurs. Nu este cadru universitar și nu este medic primar. Acestea sunt condițiile pentru a putea participa la concursul de manager", a explicat demnitarul, potrivit România TV.

În opinia sa, managerul ar trebui să aibă grijă inclusiv ca spitalul să arate decent, iar toaletele să fie curate.

„Cred că trebuie să separăm lucrurile și să spunem: managerul trebuie să fie manager, trebuie să aibă grijă, de exemplu, ca toaletele să fie curate, ca spitalul să arate decent. Trebuie să avem grijă dacă facem investiții în echipamente de milioane de euro, atunci clădirea în care vin acele investiții să fie văruită. (...) Prin management înțelegând inclusiv să existe săpun la toaletă. (...) Lucrăm la contractul de management și în următoarele săptămâni va fi prezentată o nouă formă a contractelor de management", a spus ministrul, conform aceleiaşi surse.

Vlad Voiculescu a atras atenţia că regulile în sistemul sanitar nu au fost respectate multă vreme şi că este momentul ca lucrurile să se schimbe.

„Dacă vii acum și te uiți cum ar trebui să arate lucrurile, chiar aplicând regulile care există, și aș da exemplul igienei în spitale, ar trebui închise majoritatea spitalelor. Faptul că regulile nu au fost respectate și respectarea lor nu a fost controlată pentru ani de zile ne-a adus în această situație, în care practic aproape orice măsură care are un impact pare ca o măsură cumva total scoasă din context", a arătat demnitarul, potrivit România TV.

Potrivit acestuia, infecțiile nosocomiale trebuie raportate „corect" și acest lucru va fi prevăzut în noul contract de management.
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii