Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:43 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se pregătesc modificări la indemnizaţia de creşterea copilului

ro

24 Sep, 2013 18:28 2494 Marime text
Senatorii din Comisia pentru muncă au întocmit, marţi, în unanimitate, un raport favorabil cu amendamente propunerii legislative care modifică Ordonanţa nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor. Începând cu 1 ianuarie 2014, aceste drepturi ar urma să fie acordate părinţilor care au realizat venituri impozabile timp de 12 luni în ultimii doi ani anteriori naşterii copilului.
Potrivit propunerii de modificare a Ordonanţei privind indemnizaţia de creştere a copilului, indemnizaţia ar urma să se calculeze raportat la ultimele 12 luni din aceşti doi ani.

Mai citeşte şi

Indemnizatie pentru bunici de crestere a copilului

 

În forma iniţială a propunerii de lege se vorbea despre o perioadă de trei ani, însă, printr-un amendament adoptat în Comisie, acest termen a fost redus la doi ani, pentru a fi armonizat şi cu legislaţia privind acordarea indemnizaţiei de şomaj, unde se iau în calcul 12 luni lucrate în ultimii doi ani anteriori depunerii cererii de şomaj.
"Se urmăreşte prin prezenta lege eliminarea unei discriminări create în rândul persoanelor cu copii. La momentul actual, în România se acordă concediu de creştere a copilului şi indemnizaţie persoanelor care în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului au realizat venituri profesionale supuse impozitului. Această prevedere a condus la situaţii în care persoane care au muncit 10-15 ani, dar în ultimele 12 luni anterioare naşterii copilului nu au mai lucrat sau au lucrat parţial, nu pot beneficia de concediu şi indemnizaţie de creştere a copilului, deşi au contribuit zeci de ani la bugetul asigurărilor sociale, însă, persoane care au muncit de-a lungul vieţii doar cele 12 luni dinaintea naşterii copilului beneficiază de această indemnizaţie", susţine iniţiatorul în expunerea de motive a propunerii de lege.
În documentul citat se mai precizează faptul că efortul financiar va fi susţinut din bugetul asigurărilor sociale pe anul 2014.
Propunerea legislativă, iniţiată de senatorul PDL Mihaela Popa, are un caracter ordinar, iar Senatul este prima Cameră sesizată în acest caz.
Sursa: rtv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii