Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:43 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 211 ani de la naşterea lui Ralph Waldo Emerson

ro

25 May, 2014 09:35 2215 Marime text
În urmă cu 211 ani, la Boston, s-a născut Ralph Waldo Emerson, poetul şi liderul mişcării transcendentaliste de la începutul secolului al XIX-lea. La 18 ani, Emerson a absolvit Universitatea de la Harvard şi a fost pastor până în anul 1832, când a demisionat din cauza unei dispute cu privire la organizarea slujbelor şi rugăciunilor.
În 1835, Emerson, împreună cu alţi intelectuali, pune bazele „Clubului Transcendental”. Trei ani mai târziu, a fost acuzat de ateism, din cauza discursului susţinut la Harvard Divinity School în care a negat divinitatea lui Iisus Hristos, considerându-l doar un om deosebit. Au trecut 30 de ani până când a fost invitat din nou să vorbească la Harvard.
Emerson căpătase reputaţia unui scriitor greoi şi abstract, dar cu toate acestea, a fost considerat unul dintre cei mai importanţi oratori ai epocii sale. A militat pentru abolirea sclaviei în mod radical, discurs care i-a atras antipatia unei mari părţi din populaţie.
Potrivit Wikipedia, în unul dintre numeroasele sale eseuri, „The Over-soul”, Emerson declara că „Trăim în succesiune, în diviziune, în părţi, în particule. În acelaşi timp, în om este sufletul întregului; tăcereă înţeleaptă; frumuseţea universală, cu care fiecare parte şi fiecare particulă este relaţionată, eternul UNU. Şi această putere profundă în care trăim şi a cărei beatitudine ne este accesibilă, nu este doar auto-suficientă şi perfectă la orice oră, ci actul perceperii şi obiectul perceput, spectatorul şi spectacolul, subiectul şi obiectul, sunt una. Noi vedem lumea bucată cu bucată, luna, soarele, animalul, copacul; dar întregul, din care acestea sunt părţi strălucitoare, este sufletul.”
Emerson a murit în anul 1882 şi este îngropat în cimitirul Sleepy Hollow, din Concord, Massachusetts.
 
Sursa foto: Wikipedia
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii