Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:54 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Se împlinesc 19 ani de la sfinţirea Catedralei Marinarilor din Constanţa

ro

22 Aug, 2012 10:52 1950 Marime text

Ziua de 22 august 1993 a fost şi va rămâne nu numai sărbătoarea parohiei - prin sfinţirea bisericii - ci şi a marinarilor români, care din puţinul lor au contribuit la ridicarea acestei corăbii mântuitoare. Pentru fapta lor, consiliul parohial, vrând să răsplătescă acest ajutor, a consimţit că este bine şi de folos ca biserica să poarte hramul şi numele Catedrala Navigatorilor Români”, spune în pagina de prezentare a site-ului bisericii preotul paroh Iulian Zisu.

Biserica, are trei turle, este pardosită cu marmură, gard şi portal mare de marmură, icoane de jur împrejur în incinta bisericii, sisteme de alarmă audio şi video în curte şi biserici, aer condiţionat, birouri moderne, studio parohial pentru emisiuni religioase, clopotniţă nou zidită, casă parohială.

A fost zidită în patru ani de zile şi pictată de renumitul profesor de pictură monumentală - Achitenie Petre - în opt luni, în zile de vară şi iarnă, lucrările fiind încheiate în timp record.

Pioase amintiri

 „Ne aducem aminte de binecuvântarea sfinţirii locului, adusă de Înalt Prea Sfinţitul Lucian, fiind un eveniment al oraşului nostru la care a participat şi prefectul judeţului, întru amintire - istoricul Adrian Rădulescu”, mai spune în cuvântul său părintele Zisu.

Dar nu uită să amintească şi că „la 19 iulie 1929, un ofiţer al bravei armate române pe nume Beldiman Cocăneanu - vrând să spună încă de pe atunci, nouă, celor de azi, că armata, Biserica şi şcoala sunt din fiinţa acestui neam - dăruieşte loc de 3.500 m pentru zidirea unei bisericuţe în aceasta zonă, mărginaşă pe atunci, aparţinând localităţii Cumpăna, unde ici şi colo erau presărate doar câteva case printre lanuri de grâu şi porumb”.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii