Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:07 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrisoare deschisă pentru Cristinel Dragomir pe pagina de Facebook creată special pentru el

ro

07 Apr, 2015 10:50 1279 Marime text
Oameni cu iniţiativă din Constanţa au creat, ieri, o pagină de Facebook dedicată lui Cristinel Dragomir. Dar nu orice fel de pagină. Numele sub care a fost lansată pagina pe reţeaua de socializare se numeşte „Cristian Dragomir – groparul sportului constănţean”. Astfel, aceştia au postat o scrisoare deschisă lui Cristinel Dragomir care poate fi citită mai jos.

„Am salutat implicarea dumneavoastră la FC Farul, pentru că am crezut că va aduce la club lucrul care a lipsit cel mai mult în ultimii ani, siguranţa. Da, nu ne dorim imediat performanţa, ci ne dorim ca jucătorii să primească ce li s-a promis puţin, multi, nu contează!, doar să fie cu banii la zi şi să se poată concentra exclusiv la joc şi la antrenamente. Nici dvs. nu v-aţi prezenta la serviciu dacă nu aţi fi fost plătiţi.

Indiferent dacă îşi ating sau nu obiectivele de performanţă, jucătorii FC Farul au dreptul să fie plătiţi. Pentu atingerea obiectivelor impuse de conducerea clubului se acordă prime şi bonusuri, nu salariile negociate prin contracte. Bine sau rău, au muncit, s-au antrenat, nu au refuzat să intre pe teren, nu au boicotat meciuri şi trebuie să fie plătiţi!

Da, sezonul este compromis. Da, suntem departe de obiectivul stabilit iniţial şi ne regăsim din nou mai aproape de Liga a 3-a decât de primul eşalon. Asta nu înseamnă că jucătorii nu au muncit şi conform înţelegerilor semnate cu clubul, trebuie să-şi primească şi salariile, inclusiv cele restante. Nimeni nu vă solicită să plătiţi din urmă. Dar puteţi sprijini clubul cu o sumă de bani care să acopere tranşele salariale cel puţin de la votul asocierii cu clubul Farul.

Suntem în Săptămâna Mare, iar aceşti jucători au dreptul să-şi petreacă sărbătorile pascale într-un climat corespunzător, alături de familii sau de cei dragi. Unii nu mai au bani nici să ajungă acasă, nefiind din oraş sau judeţ. Dacă aveţi posibilitatea – şi o aveţi! – , aprobaţi deblocarea unei tranşe cât de mici din banii alocaţi pentru CS FC Farul. Ar fi un semnal că nici dumneavoastră nu sunteţi indiferent la situaţia jucătorilor de la Farul şi nu numai. Majoritatea echipelor sunt în aceeaşi situaţie. Practic, au devenit cazuri sociale!

În calitate de cetăţeni ai judeţului, cu drept de vot, dorim să ştim o dată pentru totdeauna care Cristinel Dragomir ne-a cerut votul şi cui poate i l-am şi acordat? Acelui Cristinel Dragomir care în 2010 declara că Farul e un mort neîngropat sau celui care afirma că nu este interesat nici de Academia lui Gheorghe Hagi, nici de Săgeata Năvodari, ci doar de Farul.

Dacă nu exista cadrul legal care să vă permită să ajutaţi financiar Farul, puteaţi face o donaţie în mune propriu, oricât de mică şi aţi fi demonstrat celor care vă contestă acum faptul că vă pasă de acest club. Sigurii care au făcut ceva pentru Farul în această perioadă neagră din ultimii ani au fost suporterii. Prin fapte, nu prin declaraţii de campanie electorală. Am donat bani, am donat sânge, am adus mâncare şi apă la stadion, am vopsit mesaje, am ieşit în stradă şi am fost la fiecare meci, indiferent cât de puţini, dar am fost alături de echipa pe care o iubim! Instituţia al cărei preşedinte sunteţi momentan ce a făcut în aceşti ani?

Fără a încerca să abordăm un ton acuzator la adresa reprezentanţilor aleşi ai constănţenilor din Consiliul Judeţean, suntem siguri că dacă ar fi fost vorba să fie votate nişte beneficii pentru dumnealor, imediat s-ar fi găsit consensul necesar, în ciuda disensiunilor generate de apartenenţa politică.

În ultimii ani am asistat la desfiinţarea echipelor de baschet masculin (BC Farul Constanţa), volei feminin (Tomis Constanţa) şi totul a culminat cu retragerea din Super Liga CEC Bank a RCJ Farul Constanţa, una dintre echipele în care CJ a pompat cei mai mulţi bani (mulţi jucători străini, din ţări exotice, antrenori străini, cooptarea în echipă şi a unor titulari ai echipei “naţionale” a României etc.). O echipă cu o tradiţie de 60 de ani şi 6 titluri naţionale. Nu putem sta indiferenţi faţă de posibilitatea adăugării şi numelui Farului Constanţa la această listă neagră a decepţiilor.

În situaţia în care veţi alege să nu daţi curs solicitării noastre, noi suporterii vom organiza în fiecare săptămână mitinguri şi alte manifestaţii şi evenimente autorizate sau nu prin care vom cere salvarea sportului constănţean în general şi a clubului FC Farul în special.

În încheiere, reproducem câteva citate ale personalităţilor din sportul constănţean şi nu numai, care credem că descriu mai bine situaţia în care se regăseşte acesta. Fiecare dintre ele este însoţit şi de referinţa (articolele din presa locală sau naţională în care au apărut). Două sunt declaraţii ale preşedinţilor F.R.F. şi F.R.H.. Iar două dintre citate, pe care le-am invocat mai sus, vă aparţin.

«Ce se întâmplă la Constanţa este foarte grav. În tot sportul constănţean nu se mai implică nimeni, deşi banii sunt aprobaţi în Consiliul Judeţean. Nu pot fi însă accesaţi pentru că nimeni nu-şi mai pune semnătura. Nu ştiu unde este vina, dacă aş fi ştiut, poate aş fi făcut ceva. Unii spun că vina este la Ministerul Tineretului şi Sportului, care ar fi dat acea Ordonanţă de Urgenţă, dar n-ar fi dat şi normele de aplicare. Am vorbit la Minister şi ei spun că nu este adevărat şi că altceva se întâmplă pe plan local. Sportul în Constanţa a crescut din momentul în care s-a implicat Nicuşor Constatinescu, el este cel care a ajutat toate cluburile. Că banii trebuiau daţi pe o lege şi s-a dat după alta, nu ştiu, răspunsul nu este la mine», ne-a declarat Ion Crăciun.

Antrenorul nu ştie cum se vor rezolva problemele şi se teme ca Neptun să nu aibă aceeaşi soarta ca şi echipa de rugby Farul, care s-a desfiinţat de pe o zi pe alta: "Toţi am fost şocaţi când am auzit că o formaţie care are o istorie întreagă în spate se retrage. Dacă Farul s-a desfiinţat, care avea o forţă mai mare, noi ce să mai credem. Am antrenament şi nu ştiu dacă să mă duc sau nu, dacă fetele vor mai accepta să se pregătească. Mai aşteptăm un răspuns".

«Băieţii vor încerca şi în această partidă să câştige, însă nu se ştie ce vor reuşi. Din păcate, se creează un curent contra lor, însă nu trebuie condamnaţi. Au făcut tot ce e omeneşte posibil. În ce priveşte partea financiară, au cerut doar lucrurile stabilite în contract, nimic mai mult. Salariul le-ar aduce un echilibru psihic. Au familii şi trebuie să se întreţină şi ei. Unii nu au avut bani nici să ieşim la o cafea. Când promiţi, trebuie să te ţii de cuvânt. Aceasta e problemă veche. E adevărat, rezultatele ne-au ocolit, dar, în principal, conducerea clubului a rămas datoare prima. Sunt promisiuni neonorate de săptămâni, de luni», a arătat Marian Dinu.

«Noi am început cu şapte jucătoare, apoi am ajuns la 12. Iar acum nu ştim dacă ne vom desfiinţa sau nu. Însă îmi tot pun întrebarea: Constanţa mai vrea sport sau nu? Ne simţim singuri şi abandonaţi. Eu cred că nu se mai doreşte sport în Constanţa. Din moment ce echipele au început să renunţe la participarea în competiţii, iar jucătorii au început să plece, e clar că cineva acolo, sus, nu ne iubeşte», a declarat Ion Crăciun, antrenorul principal al CSU Neptun.

«Această amânare ne pune în situația de a nu ne mai putea desfășura activitatea, în condițiile în care și alți sponsori și-au retras sprijinul din cauza incertitudinii legislative. Ne-am descurcat cum am putut în ultimele trei luni, dar acum efectiv nu mai avem soluții. Este jenant ca o echipă care nu a cunoscut înfrângerea în actualul sezon și care s-a calificat între cele mai valoroase 12 formații de volei din Europa să ajungă să nu poată fi finanțată, în condițiile în care CJC are banii alocați pentru susținerea activității sportive de performanță“, a declarat directorul executiv al Club Volei Municipal Tomis, Serhan Cadâr. La rândul său, directorul executiv al Handbal Club Municipal, Nurhan Ali, spune: „Nu știu ce norme mai trebuie, dar pe noi ne afectează din plin și ne distruge toată activitatea. Tot așteptăm sprijinul și acesta se amână. Situația este foarte grea, este descurajatoare și, efectiv, nu știu ce să le mai spunem băieților».

«Suntem cu toții foarte dezamăgiți de această situație, ne simțim trădați. Cu excepția lui Radu Began, cu toții am venit la Constanța din alte localități. Suntem departe de casele noastre, suntem departe de familii, am venit aici ca să muncim. Echipa joacă nu doar pentru club, ci și pentru orașul Constanța. Să nu uităm că țările noastre, România și Bulgaria, sunt pe ultimele locuri în Europa, ca nivel de trai. La fel, și orașul Constanța nu se poate compara cu Berlinul, Parisul sau cu alte orașe din Europa. Totuși, Constanța, nu doar la volei, ci și la handbal masculin, a reușit să intre între cele mai bune echipe din Europa. La volei, am ajuns între primele 12 orașe din Europa. Să nu se uite că jucătorii fac sacrificii pentru a practica un sport profesionist, viața lor sportivă este scurtă. Dacă lucrurile vor continua așa, pot spune că orașul Constanța nu merită să aibă o echipă de această valoare. Dacă nu se schimbă nimic, clubul se va închide și echipa va dispărea, așa cum a dispărut cea de rugby. Va rămâne doar turismul în Constanța. Noi vom încerca să facem tot ce putem mai bine până la ultimul meci din acest sezon, chiar dacă unii oameni din acest oraș nu merită asta», a concluzionat antrenorul principal Martin Stoev.

De asemenea, la articolul 18 al legii 69/2000, indice 1, se modifică litera «b», în sensul că prin Hotărâre de Consiliu Local/Județean se pot finanța de la bugetul local/județean structurile sportive din sportul de performanță, sport care este de interes național și nu de interes general, în sensul Legii 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile.

«Modificarea cadrului legislativ a fost unul din obiectivele esențiale ale noii conduceri a Federației Române de Fotbal. În urma unei analize atente și profesioniste, după seria de întâlniri cu membrii FRF în teritoriu și după consultări cu președinții celorlalte federații sportive din România, Federația Română de Fotbal a participat activ în toate grupurile de lucru pentru propunerile de modificare a legii. Doresc să le mulțumesc colegilor din Ministerul Tineretului și Sportului, doamnei ministru Gabriela Szabo, Primului-Ministru și colegilor din Cabinet pentru susținerea propunerilor. Această decizie vine să clarifice cadrul legislativ și aplicarea corectă a legii, precum și să înlesnească finanțarea sportului de performanță», a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu.

Unul dintre primii preşedinţi de federaţii naţionale care au reacţionat după schimbările din Legea 69/ 2000 este Alexandru Dedu, preşedintele FR Handbal. «Sunt foarte mulţumit şi felicit MTS pentru o iniţiativă care poate salva sportul românesc şi în mod sigur handbalul. Sperăm ca prin această iniţiativă se vor finanţa conform legii structurile sportive de performanţă, în care se încadrează şi handbalul», a declarat Alexandru Dedu, pentru MEDIAFAX.

Lipsa finanţării pune clubul de la malul mării într-o situaţie… imposibilă, iar retragerea echipei de la startul noii ediţii a SuperLigii reprezintă o pată neagră în «palmaresul» administraţiei locale şi judeţene şi o palmă la adresa atâtor generaţii de jucători şi antrenori care au plătit cu sânge şi sudoare toate marile performanţe ale rugbiului de la malul mării.

«Nu ştiu ce vor face cluburile celelalte, dar noi am ajuns în această situaţie limită, în car, practic, nu am avut ce să facem decât să anunţăm retragerea echipei de la startul SuperLigii. Fără aceşti bani, nu putem acoperi cheltuielile clubului şi nici contractele jucătorilor”, ne-a explicat Dragoş Drăghiţă, secretarul general al clubului. Întrebat dacă mai există cea mai mică speranţă ca lucrurile să se schimbe în bine, iar Farul să se prezinte la meciul de sâmbără, din prima etapă a SuperLigii, cu CSM Bucureşti, oficialul constănţean s-a arătat mai degrabă pesimist. „Nu ştiu ce se poate întâmpla, dar nu cred că sunt şanse să se mai schimbe ceva. Azi dimineaţă, făceam invitaţii la meci şi afişe, iar la ora 15, domnul Szemerjai, reprezentantul Consiliului Judeţean în conducerea clubului, ne-a anunţat că, în lipsa finanţării de la CJC, echipa se retrage din campionat», ne-a mai spus acesta.

«Toți ne lăudăm că vrem să facem mișcare, să avem un popor sănătos, dar când ajungem la faza concretă, nu facem altceva decât să ne ascundem în spatele unui birou, să ne ascundem în spatele unei semnături, să răscolim toată documentația posibilă și imposibilă ca să găsim acolo un paragraf de care să ne legăm, un paragraf pe care să îl scoatem în față și să spunem: știți, noi am vrea, dar nu putem!», a declarat Serhan Cadâr, directorul executiv al CVM Tomis.

«CJ Constanta are toată deschiderea spre salvarea echipei fanion a Constantei dar sunt probleme din punct de vedere finaciar care trebuiesc rezolvate de catre patronul Giani Nedelcu. Noi vrem sa preluam un club aflat pe zero, fara nicio datorie», a declarat Dragomir. (8 iulie 2010)

«Lumea poate să acuze, dar noi ştim exact cum stau lucrurile. Am discutat cu el, am stat la masă, i-am explicat şi i-am spus să lase zvonurile, nu ne interesează nici Academia Hagi, nici Săgeata Năvodari, ne interesează numai Farul, să investim în el. Pentru a investi la Farul trebuie să fii acolo, ori omul ăsta nu vrea să dea procentele, vrea să aibă el controlul, despre ce tot discutăm...», a conchis Dragomir“.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii