Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scriitorul francez Patrick Modiano a câştigat premiul Nobel pentru Literatură

ro

09 Oct, 2014 15:48 1337 Marime text
Scriitorul Patrick Modiano a primit premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014, a anunţat, azi, Comitetul Nobel din cadrul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, potrivit site-ului oficial al acestor distincţii.
 
Premiul Nobel pentru literatură pe anul 2014 a fost acordat scriitorului francez Patrick Modiano, "pentru arta memoriilor, prin care a evocat cele mai greu de înţeles destine umane şi a dezvăluit universul ţărilor aflate sub ocupaţie", a precizat Comitetul Nobel.
 
În 2013, premiul Nobel pentru literatură a fost atribuit scriitoarei Alice Munro (Canada), considerată un maestru al prozei scurte contemporane.

Cine este Patrick Modiano 

Potrivit AFP, preluată de Mediafax, romancierul francez şi-a centrat întreaga operă pe evenimente petrecute în oraşul Paris şi împrejurimile acestuia, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Textele sale descriu sentimentul de apăsare generat de evenimentele tragice dintr-o epocă influenţată de destinele unor personaje obişnuite.
 
Peter Englund, secretarul Academiei regale de ştiinţe din Suedia, a dezvăluit pentru postul public de televiziune din Suedia, SVT, că instituţia pe care o reprezintă nu a reuşit să îl contacteze pe Patrick Modiano înainte de a anunţa numele câştigătorului din acest an.
 
Patrick Modiano s-a născut în 1945, în Boulogne-Billancourt, dintr-un tată evreu italian şi o mamă belgiană, potrivit site-ului editurii Art, care, în 2012, i-a publicat în limba română romanul "În cafeneaua tinereţii pierdute" (tradus de Constantin Abăluţă).
 
În liceu îl întâlneşte pe Raymond Queneau, care îl introduce în lumea literară şi care îi citeşte manuscrisul primei sale cărţi înainte de publicare, în 1968, "La Place de l'Étoile", care a câştigat premiul Roger Nimier şi premiul Feneon.
 
Modiano este un scriitor prolific, publicând, de atunci, câte un roman la un interval de maximum trei ani. Printre cărţile sale se numără: "Le Rond de nuit" (1969), "De si braves garçons" (1982), "Remise de peine" (1987), "Fleur de ruine" (1991), "Chien de printemps" (1993), "La petite bijou" (2001, premiul Jean Monnet pentru literatură europeană, oferit de departamentul Charente), "Dans le café de la jeunesse perdue" (2007).
 
Opera romancierului Patrick Modiano are în centrul ei teme majore precum memoria, ignoranţa, identitatea şi sentimentul de vină.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii