Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
14:24 11 12 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scandalul LuxLeaks Presupusul autor al scurgerilor de informaţii şi documente, inculpat

ro

13 Dec, 2014 09:03 876 Marime text
Presupusul autor al scurgerii a mii de pagini din acordurile fiscale încheiate între Luxemburg şi societăţi multinaţionale, care a dat naştere scandalului LuxLeaks a fost inculpat pentru furt, încălcare a secretului profesional şi spălare de bani, a anunţat Parchetul.
 
Scandalul LuxLeaks a afectat imaginea noului preşedinte al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care era premier al Luxemburgului la vremea semnării acestor acorduri fiscale între Marele Ducat şi multinaţionale, relatează Mediafax.
 
Identitatea acuzatului nu a fost dezvăluită. Această inculpare a fost posibilă în urma unei plângeri făcute de compania de audit PWC Luxembourg, în iunie 2012, după ce a descoperit un furt de documente în urma unui reportaj al France 2, o lună mai devreme.
 
Reportajul consacrat evaziunii fiscale din Marele Ducat releva existenţa a sute de acorduri fiscale între Administraţia Contribuţiilor Directe din Luxemburg şi filialele unor multinaţionale, permiţând acestora din urmă reduceri mari de impozite.
 
În urma plângerii PWC, o anchetă judiciară a fost deschisă de Parchetul din Luxemburg. Ancheta a fost relansată în noiembrie, după dezvăluirile LuxLeaks de către Consorţiul Internaţional al Jurnaliştilor de Investigaţie.
 
Potrivit directorilor PWC Luxembourg, furtul a fost comis în septembrie 2010 de către un fost angajat al firmei, care a copiat date confidenţiale, fără a fi reperat, timp de aproape doi ani, până când jurnalişti ai France 2 au relevat scurgerea de documente de la PWC.

Ti-a placut articolul?

Comentarii