Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:19 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

SC Apa Nova Bucureşti SA- suspiciuni de luare de mită, cumpărare de influenţă

ro

30 Oct, 2015 14:50 1553 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana juridică SC Apa Nova Bucureşti SA, în calitate de inculpat, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-        luare de mită,
-        cumpărare de influenţă,
-        favorizarea infractorului,
-        violarea vieţii private,
-        evaziune fiscală, în formă continuată,
-        spălare a banilor 
                                                    
De asemenea, s-a dispus extinderea acţiunii penale faţă de următorii inculpați, aflaţi sub control judiciar:
 
Bruno-Daniel-Paul Roche, director general al SC Apa Nova SA Bucureşti în perioada octombrie 2008 - septembrie 2013,  cetăţean francez, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
  -  evaziune fiscală, în formă continuată,
  -  spălare a banilor,
  - violarea vieţii private,
 
Ovidiu Traian Semenescu, administrator al unor societăți comerciale și reprezentant neoficial al unui grup de firme străin din care face parte și SC Apa Nova SA, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-        complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
-        complicitate la spălare a banilor,
 
 Vlad Octavian Moisescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de:
-        complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată,
-        complicitate la spălare a banilor,
   
În aceeaşi cauză, procurorii anticorupţie au adus la cunoştinţa apărătorilor aleşi ai suspectului
         
Lalague Laurent, cetăţenie franceză şi română,  director general al SC Apa Nova SA Bucureşti în perioada septembrie 2013 – iunie 2015, că faţă de clientul lor s-a dispus continuarea urmăririi penale şi pentru alte infracţiuni decât cea iniţial reţinută în sarcina sa şi anume pentru
-luare de mită,
-evaziune fiscală, în formă continuată,
-spălare a banilor,
-violarea vieţii private
 
În ordonanţa de extindere şi continuare a urmăririi penale întocmită de procurori menţionează următoarea stare de fapt:
 
Apa Nova Bucureşti SA care face parte Grupul de firme Veolia Franţa este concesionarul serviciilor publice de alimentare cu apă şi canalizare a municipiului Bucureşti pe o perioada de 25 ani, începând cu anul 2000. Printre acţionarii societăţii se află şi municipiul Bucureşti, cu un procent de 16,31%, din capitalul societăţii şi are ca domeniu de activitate gestiunea serviciului public de alimentare cu apă şi a serviciului de canalizare în Municipiul Bucureşti.
 
Apa Nova Bucureşti SA este prima societate din România în acest domeniu care s-a constituit pe baza unui parteneriat public-privat.
SC Apa Nova Bucureşti SA furnizează un serviciu public astfel încât selectarea furnizorilor trebuie făcută obligatoriu prin procedura de achiziţie publică prevăzută de lege.
 
Cu toate acestea, În perioada 2008-2015, firmele controlate de inculpații Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin au obţinut contracte în mod preferenţial şi direct, fără derularea procedurilor legale.  Cea mai mare parte a serviciilor prevăzute în contracte nu ar fi fost  prestate.  
 
Contractele  au fost încheiate de Apa Nova Bucureşti SA cu firmele controlate direct de cei sus menționați sau prin persoane interpuse, tocmai ca şi contraprestaţie a influenţei şi intervenţiilor făcute de aceștia, în interesul firmelor din Grupul Veolia, în speță SC Apa Nova Bucureşti SA, pe lângă instituţiile publice (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale mun. București, Primăria și Consiliul Local ale Sectorului 1 București).
 
„Căpuşarea” activităţii Apa Nova Bucureşti SA cu diferite  firme prin intermediul cărora s-au scurs sume extrem de importante de bani în mod nelegal, ar fi avut ca efect inclusiv creşterea preţului serviciilor de apă şi canalizare plătit de locuitorii municipiului Bucureşti.
 
Concret, în perioada 2008 - 2015, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, suspectul Laurent Lalague şi inculpata Săniuţă Lavinia Teodora, în calitate de administratori ai SC Apa Nova SA Bucureşti şi directori generali ai aceleiaşi societăţi, au dat sume importante de bani, urmare unei înţelegeri prealabile, lui Semenescu Ovidiu-Traian, sub forma unor contracte încheiate cu societăţi aparţinând sau care sunt controlate de Semenescu Ovidiu-Traian, Moisescu Vlad-Octavian şi Berevoianu Costin, contracte  al căror obiect nu a fost prestat în realitate. Banii au fost daţi pentru ca Semenescu Ovidiu-Traian  să intervină, personal sau prin intermediul altor persoane, la reprezentanţii unor instituţii publice din România, în beneficiul agenţilor economici ai Grupului de firme Veolia Franţa, din care face parte şi SC Apa Nova SA Bucureşti. Majoritatea plăţilor aferente acestor contracte au fost autorizate de administratorii și directorii SC Apa Nova SA Bucureşti fiind realizate, în parte, dintr-un cont bancar aflat la dispoziţia exclusivă a decidenţilor.
 
În perioada anilor 2011 – 2013, suspectul Lalague Laurent , în calitate de director financiar, respectiv director general al SC Apa Nova SA Bucureşti,  a pretins directorului general al  unei firme și a primit, de la acesta, în mai multe rânduri, sume de bani (cuprinse între 50.000 euro şi 150.000 euro) în total minim 1.000.000 euro, pentru ca, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, să dispună atribuirea de lucrări respectivei firme, de către SC Apa Nova SA Bucureşti. Banii astfel pretinşi erau remişi în numerar, prin intermediul lui Sterian Teodor, această din urmă persoană fiind indicată chiar de către Laurent Lalague. Sterian Teodor este finul lui Semenescu Ovidiu Traian şi administrator al unei alte societăţi comerciale.
 
În cursul anului 2015 angajaţilor SC Apa Nova SA li s-a impus de către directorul general Săniuţă Lavinia Teodora să sprijine activitatea ilegală desfăşurată de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian, în interesul firmelor din grupul VEOLIA. Probele administrate au relevat acţiuni de ascunderea unor documente în baza cărora au fost efectuate plăţi nelegale.. Astfel, directorul general Săniuţă Lavinia Teodora a solicitat directorului financiar să ascundă un contract în baza căruia Semenescu Ovidiu Traian a primit suma de 4.000.000 lei, sprijinind astfel activitatea ilegală desfăşurată de inculpatul Semenescu Ovidiu Traian.
 
La nivelul SC Apa Nova Bucureşti SA a fost instituit un serviciu de securitate format din foşti lucrători ai serviciilor de informaţii care efectuează filaje şi interceptări în interesul persoanelor care controlează agentul economic şi care încearcă în acest mod să ţină sub control divulgarea de către angajaţii companiei de date care să conducă la depistarea activităţilor nelegale derulate.
 
Totodată, în acelaşi scop, în cursul anului 2010 a fost încheiat  contractul cadru cu SC SIS Strategy SRL, administrată de Teodor Sterian, finul lui Semenescu Ovidiu Traian, urmat în perioada anilor 2010 – 2015 de contracte similare, având ca obiect efectuarea de filaje şi interceptări ilegale,  în interesul persoanelor care controlau SC Apa Nova SA Bucureşti, contracte semnate de directorii Roche Bruno-Daniel-Paul, Laurent Lalague şi Săniuţă Lavinia Teodora.
 
Astfel, s-a indus în permanenţă o stare de teamă angajaţilor, scopul fiind ca aceştia să nu deconspire aspecte din activitatea ilicită a agentului economic.
 
În perioada anilor 2011 – 2015, inculpatul Roche Bruno-Daniel-Paul, suspectul Lalague Laurent și inculpata Săniuță Lavinia Teodora, în calitate de administratori ai SC Apa Nova SA București și directori generali ai aceleiași societăți, ultima dintre aceștia și în calitate de director general adjunct la Veolia România, cu complicitatea inculpaților Semenescu Ovidiu Traian, Moisescu Vlad Octavian și a inculpatei Soare Giovana Maria au participat la circuite comerciale și financiare fictive, ce au avut ca scop, înregistrarea în contabilitatea SC Apa Nova SA București a unor achiziții fictive, având ca obiect presupuse prestări de servicii și achiziții mărfuri, de la mai multe firme. Firmele respective au emis facturi false care să favorizeze SC Apa Nova SA București, utilizând ca mod de operare, reducerea artificială a profitului impozabil și a TVA-ului de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale „tip fantomă”. După alimentarea conturilor, au avut loc imediat retrageri de numerar, ridicări frecvente de numerar în valori mari cu explicația „achiziții mărfuri”, s-au constatat rulaje deosebit de mari în conturile persoanelor fizice implicate, fără ca acestea să justifice, prin veniturile declarate, valoarea acestor transferuri.
 
În cauză, prejudiciul minim stabilit în dauna statului, ca urmare a infracțiunii de evaziune fiscală este în sumă de 24.691.980 lei (echivalentul a 5.545.146 euro) reprezentând impozit pe profit și TVA.
Prejudiciul stabilit ca urmare a infracțiunii de spălare a banilor, este in suma de 76.545.141,23 lei (echivalentul a 17.294.819 euro).
 
Inculpatei SC Apa Nova Bucureşti SA persoană juridică şi inculpaţilor Roche Bruno-Daniel-Paul, Semenescu Ovidiu Traian și Moisescu Vlad Octavian li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și noile acuzații, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.



Sursa foto: romaniacurata.ro 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii