Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:35 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sărbătorile religioase ale lunii ianuarie Luni creștinii prăznuiesc Boboteaza

ro

03 Jan, 2014 10:54 2726 Marime text
Prima lună a anului, cunoscută în popor şi cu numele de „Gerar”, este bogată în sărbători.

La 1 ianuarie, Biserica a prăznuit Tăierea împrejur cea după trup a Domnului. Tot în prima zi a anului, creştinii ortodocşi l-au cinstit pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare.

Botezul Domnului sau Boboteaza este sărbătorită, ca în fiecare an, la 6 ianuarie. În toate lăcaşurile de cult ortodoxe, cu ocazia marelui Praznic al Epifaniei, se săvârşeşte Slujba Aghesmei Mari. Slujba sfinţirii apei se poate face atât în Ajun, cât şi în dimineaţa zilei de Bobotează şi aminteşte de momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost botezat în apele Iordanului. La 7 ianuarie, în Biserica Ortodoxă se face pomenirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul, Înaintemergătorul Domnului.

Pe 10 ianuarie, în calendar este menţionat Sfântul Cuvios Antipa de la Calapodeşti. Sfântul este prăznuit în mod deosebit în judeţul Bacău, dar şi în Capitală, o parte din moaştele sale aflându-se la Mănăstirea „Christiana”. Cuviosul Antonie cel Mare, ocrotitor al multor lăcaşuri de cult din ţara noastră, este cinstit la 17 ianuarie. Pe 21 ianuarie este pomenit Cuviosul Maxim Mărturisitorul, iar pe 25, Sfântul Ierarh Grigorie Teologul și pe Sf. Ier. Bretanion Episcopul Tomisului.

În penultima zi a lunii ianuarie, Biserica noastră face pomenirea Sfinţilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, zi în care toate instituţiile de învăţământ teologic ortodoxe îşi vor sărbători ocrotitorii.

Sursa: Basilica.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii