Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:45 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şapte ofiţeri de rang înalt, trimişi în judecată în dosarul angajărilor ilegale în MAI

ro

13 Jul, 2011 16:07 1198 Marime text

Şapte ofiţeri de rang înalt, printre care fostul secretar general al Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) Cristian Baci, fostul şef al Jandarmeriei Române Olimpiodor Antonescu şi adjunctul acestuia, generalul de brigadă Gheorghe Nicolae Rugină, au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului General, fiind acuzaţi că au angajat ilegal patru persoane în cadrul MAI. Potrivit unui comunicat al Parchetului General, chestorul de poliţie Constantin Cristian Baci va fi judecat pentru săvârşirea a două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, el fiind acuzat că a aprobat, în toamna anului 2010, ocuparea a trei posturi în cadrul Jandarmeriei Române şi a unui post în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, deşi, conform ordinelor MAI şi a prevederilor OUG nr. 34/2009, ocuparea prin examen sau concurs a posturilor vacante din unităţile MAI şi recrutarea personalului din sursă externă erau suspendate. Procurorii susţin că, prin derogări ilegale de la ordinele menţionate, au fost deblocate posturi pe care au fost încadrate în rândul cadrelor militare active ale Jandarmeriei Române trei persoane, iar în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă o persoană. Cei patru 'câştigători' ai concursurilor nu au lucrat nicio zi în cadrul Jandarmeriei Române sau Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, întrucât, la data la care aceştia au fost numiţi pe funcţii, au şi fost transferaţi în unităţi ale Inspectoratului General al Poliţiei Române, cu aprobarea chestorului de poliţie Constantin Cristian Baci. Fostul director general al Direcţiei Generale Management Resurse Umane în cadrul MAI chestor de poliţie Adrian Pătraşcu este acuzat că a avizat în mod ilegal ocuparea a trei posturi în cadrul Jandarmeriei Române şi a unui post în cadrul Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, iar fostul director general al Direcţiei Generale Financiare în MAI chestor şef de poliţie Ion Valentin Opriţescu este acuzat că a încălcat dispoziţiile legale privind exercitarea controlului financiar preventiv şi a avizat încadrarea şi salarizarea celor patru candidaţi în favoarea cărora s-a organizat concursul în mod ilegal.

În acelaşi dosar au mai fost trimişi în judecată alţi patru ofiţeri din MAI. Astfel, subcomisarul de poliţie Constantin Stoleriu, care la data săvârşirii faptelor deţinea funcţia de ofiţer în cadrul Direcţiei Generale Management Resurse Umane a MAI, va fi judecat pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, el fiind acuzat că a sprijinit deblocarea ilegală a posturilor, destinate ocupării exclusive de către cele patru persoane şi a contribuit la încadrarea acestora fără drept în rândul cadrelor militare active.

General-locotenent Olimpiodor Antonescu, care la data săvârşirii faptelor deţinea funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române, a fost trimis în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu. 'Inculpatul a aprobat componenţa nominală a comisiilor de examen şi procedura de examen contrar dispoziţiilor prevăzute în Ordinul Ministrului Administraţiei şi Internelor, în scopul exclusiv al încadrării în rândul cadrelor militare active a celor patru participanţi, de altfel singurii candidaţi la concurs. De asemenea, în favoarea numitului F.C., care a fost numit ca şef al Direcţiei Financiare din cadrul Jandarmeriei Române, a avizat transferul şi practic promovarea acestuia în cadrul Poliţiei Române - la Direcţia Generală Financiară a Ministerului Administraţiei şi Internelor, deci pe o funcţie prevăzută pentru gradul de general', se arată în comunicatul Parchetului General.

De asemenea, generalul de brigadă Gheorghe Nicolae Rugină, care la data săvârşirii faptelor deţinea funcţia de adjunct al inspectorului general al Jandarmeriei Române, este acuzat că a încălcat, cu ştiinţă, atribuţiile de serviciu, deoarece a efectuat demersuri în favoarea celor patru candidaţi, ale căror dosare de înscriere nu le-a verificat nici măcar formal.

Colonelul Marian Valentin Grigoroiu, fost director al Direcţiei Resurse Umane din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, este acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice şi complicitate la fals intelectual, pe motiv că a încălcat atribuţiile de serviciu care prevedeau obligaţia ca posturile scoase la concurs să fie publicate, cu cel puţin 10 zile înainte de data concursului, la sediul unităţii, pe pagina de internet a instituţiei organizatoare sau în presa scrisă.

De asemenea, conform procurorilor, colonelul Marian Valentin Grigoroiu nu a respectat prevederile legale, potrivit cărora componenţa comisiilor se stabileşte cu cel puţin 15 zile înainte de data desfăşurării concursului, iar, în calitate de membru al comisiei de concurs privind încadrarea postului de şef al Direcţiei financiare din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, nu a verificat corectitudinea întocmirii dosarului de recrutare a unuia dintre candidaţi, din care lipseau mai multe documente obligatorii care ar fi atras, în cazul unei competiţii oneste, descalificarea candidatului.

www.agerpres.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii