Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:49 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sandu Nelu Valentin a fost trimis în judecată

ro

27 Apr, 2012 16:58 1527 Marime text

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

SANDU NELU VALENTIN, în stare de arest preventiv, inspector vamal în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud, în sarcina căruia s-au reţinut două infracţiuni de luare de mită,

ROTARIU DANIELA şi BOJIN ROBERTO LUCIAN, persoane care, în mod neoficial, prestau servicii de intermediere între societăţi comerciale şi comisionari vamali, în sarcina cărora s-a reţinut complicitate la infracţiunea de dare mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 21 - 23 martie 2012, inculpatul Sandu Nelu Valentin a pretins şi primit de la reprezentantul legal al unei societăţi comerciale cu activitate de import - export (denunţător) suma de 700 de USD pentru ca, în calitatea sa de lucrător vamal şi şef de tură în cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud - Agigea, să deruleze cu celeritate formalităţile vamale de import necesare activităţii firmei denunţătorului. Banii au fost pretinşi şi primiţi prin intermediul inculpaţilor Rotariu Daniela şi Bojin Roberto Lucian, persoane care, în mod neoficial, prestau servicii de intermediere între societăţi comerciale şi comisionari vamali.
De asemenea, în perioada 27 martie - 2 aprilie 2012, inculpatul Sandu Nelu Valentin a mai pretins de la acelaşi denunţător, prin intermediul inculpaţilor Rotariu Daniela şi Bojin Roberto Lucian, suma de 700 USD în acelaşi scop. Banii au fost primiţi în data de 2 aprilie 2012, ocazie cu care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra sumelor de 6.600 lei şi 5.000 dolari SUA identificate în autovehiculul utilizat de inculpatul Sandu Nelu Valentin în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu ocazia efectuării percheziţiei, având în vedere că acestuia, în calitate sa de lucrător vamal, îi era interzis să aibă asupra sa aceste sume de bani în conformitate cu reglementările Autorităţii Naţionale a Vămilor.
Inculpatul Bojin Roberto Lucian a mai fost trimis în judecată de procurorii Serviciului Teritorial Constanţa al DNA în cursul anului 2004. La data de 2 octombrie 2009, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus definitiv condamnarea inculpatului Bojin Roberto Lucian la pedeapsa de un an închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru complicitate la infracţiunea de luare de mită.

La data de 3 aprilie 2012, Tribunalul Constanţa a dispus arestarea preventivă a inculpatului Sandu Nelu Valentin pe un termen de 29 de zile (detalii în comunicatul nr. 211/VIII/3 din data de 3 aprilie 2012).

La instrumentare acestui dosar, procurorii au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. - Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa şi Serviciul de Informaţii şi Protecţiei Internă Constanţa.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Tribunalul Constanţa.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii