Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:02 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Sâmbăta Moşilor de Iarnă

ro

18 Feb, 2012 17:54 931 Marime text

Ca în fiecare an, în sâmbăta Moşilor de Iarnă, rudele aprind o lumânare la căpătâiul celor trecuţi în nefiinţă şi împart mâncare pentru sufletelor lor. Sâmbăta morţilor este premergătoare duminicii Înfricoşotoarei judecăţi şi mai apoi a celei de lăsata secului la carne.

Tradiţia populară spune că, în Sâmbăta Moşilor de Iarnă, sufletele celor morţi ajung pe pământ şi se înfruptă din mireasma şi aburul bucatelor pregătite cu grijă de cei dragi. Credincioşii obnişnuiesc să dea de pomană felul de mâncare care i-a plăcut mai mult celui răposat.

Persoanele care primesc pomana trebuie să spună bogdaproste, cuvânt care provine din slava veche, "Bogda prostit" şi înseamnă Domnul să-i ierte!

Tot bătrânii mai povestesc că la Moşii de Iarnă credincioşii trebuie să aprindă lumânări la mormintele celor dragi pentru a le încălzi sufletele. După sâmbăta morţilor urmează săptămânâ albă sau a brânzei în care este permis consumul de lapte, brânză şi ouă. Duminica viitoare credincioşii vor sărbători lăsata secului la carne, pregătinde-se astfel pentru intrarea în Postul Paştelui.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii