Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:00 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Salvați Copiii Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 și 10 ani, nu merg la școală

ro

05 Oct, 2016 22:17 1713 Marime text
Peste 16% dintre copiii din mediul rural, între 7 și 10 ani, nu merg la școală, iar un sfert dintre cei ce au între 11 și 14 ani nu sunt înscriși într-o formă de învățământ, arată Salvați Copiii România.
 
Potrivit unui comunicat oficial, cele mai mici rate de cuprindere școlară se înregistrează în regiunile cele mai afectate de sărăcie (în special regiunea de nord-est) și în mediul rural (care este mult mai afectat de sărăcie decât cel urban; la nivel național, în rândul populației generale, rata sărăciei relative în mediul urban este de 9%, pe când în cel rural este de 29%).
 
De exemplu, 16,4% dintre copiii cu vârste între 7 și 10 ani din mediul rural nu sunt cuprinși în învățământul primar, comparativ cu 9% în cazul copiilor din mediul urban, din aceeași categorie de vârstă. Diferențele rural — urban se adâncesc în cazul copiilor între 11 și 14 ani, 25% dintre copiii de această vârstă din rural nefiind înscriși în învățământ, comparativ cu 6% în cazul celor din urban, mai arată reprezentanții organizației.
 
"Condamnarea copiilor la sărăcie este puternic favorizată de nivelul scăzut de educație a părinților — există o diferență de 40% între copiii săraci din familii cu nivel scăzut de educație (maxim gimnaziul) și cei ai căror părinți au un nivel mai ridicat de educație. Acest lucru nu înseamnă că părinții cu nivel scăzut de educație nu ar avea grijă de copiii lor, ci demonstrează că educația are un impact puternic asupra șanselor părinților de a avea un loc de muncă și de a obține câștiguri satisfăcătoare din muncă", subliniază Salvați Copiii.
 
De Ziua Internațională a Educației, organizația Salvați Copiii România readuce în prim-plan problemele din sistemul de învățământ din România, cu care se confruntă elevii, profesorii și părinții.
 
Astfel, apreciază Salvați Copiii, România "cheltuiește, deseori, unele dintre cele mai mici procente din PIB, în comparație cu statele membre UE". În plus, "deși ca procent din PIB cheltuielile totale ale statului român au fost doar cu 27,57% mai mici decât media europeană, în cazul celor trei domenii cheie pentru copii (educație, protecție socială și sănătate), cheltuielile au ajuns să fie și cu peste 41% mai mici decât mediile europene. Țara noastră a cheltuit pentru educație 3% din PIB în 2012 și 2,8% în 2013, în timp ce media la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a fost de 5%, informează comunicatul.
 
"Asigurarea accesului universal la educație preșcolară, primară și secundară pentru toți copiii trebuie să fie prioritară pentru România. Asta înseamnă, desigur, alocarea acelui buget decent, minimum 6% din PIB, pentru educație, care va duce nu numai la corectarea discriminării cauzate de sărăcie, dar și la îmbunătățirea calității actului de educație. De aceea e școala o miză a noastră, a tuturor", spune Gabriela Alexandrescu, președintele executiv Salvați Copiii România.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii