Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-au lecuit românii de credite sau au schimbat doar moneda?

ro

24 Aug, 2015 08:42 1414 Marime text
 
Băncile au ajuns să vândă credite de retail de numai 15 milioane euro pe lună, faţă de 200 milioane euro, cât plasau în boom, adică în 2010-2011. Creditul în euro pentru retail, adică pentru populaţie - atât cel de consum, cât şi cel imobiliar - s-a prăbuşit spectaculos.
Cele două moment cheie care au generat această cădere au fost: restricţionarea creditului în valută în 2010-2011 de către BNR şi trecerea programului imobiliar „Prima casă“ la varianta exclusivă în lei din 2012. De asemenea, scăderea puternică a dobânzilor la lei aproape că a egalizat costul unui credit în moneda naţională faţă de unul în euro. În perioada de boom creditul în euro era de două ori mai ieftin decât cel în lei, acesta fiind principalul argument de vânzare pentru bănci.
Dacă creditele în euro s-au prăbuşit, creditele în lei au crescut spectaculos în ultimii doi ani, depăşind nivelul maxim din 2008. La nivel agregat, creditele în lei acordate populaţiei şi companiilor au atins un nivel record de 5,4 miliarde de lei în iunie, un plus de 50% faţă de aceeaşi lună din 2014 şi cu o sută de milioane de lei peste recordul anterior, stabilit în primăvara lui 2008, cu câteva luni înainte de izbucnirea crizei financiare, spun cei de la Ziarul Financiar.
Creditele în euro acordate la nivel agregat au fost de echivalentul a 280 milioane euro, cea mai mare parte fiind credite corporate. Astfel, creditele acordate companiilor s-au ridicat la 255 milioane euro, în timp ce persoanele fizice au luat credite de numai 25 milioane euro. Creditele în euro, atât cele pentru populaţie, cât şi cele pentru companii intră în datoria externă în valută. România a intrat în criză şi a fost lovită extrem de puternic în 2009 şi 2010 pentru că avea un nivel de îndatorare în valută pe termen scurt extrem de ridicat, în special din partea sectorului privat (bănci, companii, populaţie).
În acest moment, presiunea a mai scăzut, cel puţin la nivelul populaţiei şi parţial la companii având în vedere că moneda de împrumut este leul. Dar aici riscul vine din rata dobânzii. 


sursa foto: ziuanews.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii