Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:08 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

"Priorităţile" Guvernului Ponta! S-au dat bani de la buget pentru reparaţii şi dotări în închisori!

ro

04 Aug, 2015 21:45 1187 Marime text
 
Ministerul Justiţiei a alocat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), după rectificarea bugetară, 7,6 milioane de lei pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii în mai multe penitenciare, precum şi pentru achiziţionarea de paturi, saltele şi recipiente pentru transportul hranei deţinuţilor. Sumele acordate ANP cu ocazia rectificării bugetare permit şi achitarea integrală pentru angajaţi a restanţelor salariale şi a contravalorii drepturilor de echipament pentru anul 2015, arată ANP, într-un comunicat de presă.
Potrivit sursei citate, prin îmbunătăţirea condiţiilor de detenţie se urmăreşte aducerea acestora la standardele internaţionale şi, implicit, evitarea unor noi condamnări ale României la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În acest an, programul de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie a fost început în martie, dată la care au fost alocate Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor fonduri suplimentare de două milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru efectuarea de lucrări de întreţinere şi reparaţii curente la patru unităţi de detenţie şi pentru realizarea a două studii de prefezabilitate în vederea construirii a două penitenciare noi în localităţile Caracal, judeţul Olt şi Berceni, judeţul Prahova.
Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor intenţionează ca, până la sfârşitul anului, toate penitenciarele să fie cuprinse în programul de îmbunătăţire a condiţiilor de detenţie, se mai arată în comunicatul citat.
Directorul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, Cătălin Bejan, declara, în februarie, că există un deficit de 11.000 de locuri de cazare în penitenciare, gradul de ocupare fiind atunci de 157%, în condiţiile asigurării standardului european de patru metri pătraţi pentru fiecare deţinut.
Bejan spunea că aceste condiţii de detenţie au dus la plângeri la CEDO, arătând că au fost plătite daune de un million de euro. Astfel, anterior anului 2011, au fost date de CEDO 33 de hotărâri pe neasigurarea standardelor medicale, cu daune de 239.000 de euro şi 10.000 de franci elveţieni, în 2011 au fost 19 hotărâri cu daune de 278.000 de euro, în 2012 au fost 10 hotărâri, suma achitată fiind de 119.000 euro, în 2013, 32 de hotărâri cu 222.000 de euro, în 2014, 29 hotărâri cu 196.000 de euro, iar totalul este de un milion de euro, plus 10.000 de franci elveţieni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii