Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:56 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a modificat conţinutul unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit

ro

14 Apr, 2016 17:11 1263 Marime text
 
Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Galaţi aduce la cunoştinţa contribuabililor faptul că, în Monitorul Oficial al României, partea I, nr.257/6 aprilie 2016, a fost publicat OPANAF nr.1.110/31.03.2016 privind modificarea şi completarea OPANAF nr.3.622/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului unor formulare utilizate în administrarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de persoanele fizice.
 
Acesta se referă la persoanele fizice care nu îşi îndeplinesc obligaţiile declarative privind veniturile realizate, formularele fiind particularizate pentru impozitul pe venitul persoanei fizice.
 
Noul Cod de procedură fiscală permite stabilirea din oficiu a unor impozite atunci când contribuabilul – fie persoană fizică, fie persoană juridică – nu îşi îndeplineşte obligaţia declarativă conform art.107 din Codul de procedura fiscală.
 
Baza impozabilă este stabilită prin estimare rezonabilă sub rezerva inspecţiilor ulterioare, conform art.106 din Codul de procedură fiscală.
 
Prin acest act normativ sunt modificate şi actualizate, conform noilor reglementări fiscale, următoarele documente:
 
  • 256 “Decizie de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, cod 14.13.02.13/o şi „Anexa la Decizia de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”
  • 257 „Decizie de anulare a deciziei de impunere din oficiu a veniturilor persoanelor fizice”, cod 14.13.02.13/d.d.o.
 
Scadenţa impozitelor pentru sumele stabilite din oficiu este determinată în funcţie de momentul comunicării deciziei de impunere, astfel: dacă decizia de impunere este comunicată persoanei fizice în perioada 1 – 15 a lunii curente, impozitul devine scadent până la data de 5 a lunii următoare; dacă decizia de impunere este comunicată în perioada 16 – 31 a lunii curente, termenul de plată este scadent până la data de 20 a lunii următoare.
 
În cazul în care contribuabilul îşi îndeplineşte, în termen de maxim 60 de zile de la comunicarea deciziei de impunere, obligaţia depunerii declaraţiei fiscale, în acest caz se anulează decizia de impunere din oficiu, urmând ca impozitele să se determine conform datelor actualizate de către contribuabil.
 
Împotriva ambelor formulare, respectiv a Deciziei de impunere ori a Deciziei de anulare, din oficiu, persoana interesată poate depune contestaţie în termen de 45 de zile de la comunicarea actului administrativ fiscal.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii