Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:05 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a dat drept procuror, a cerut niscaiva bani şi a ajuns după gratii

ro

07 Sep, 2015 13:56 1284 Marime text
 
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Piteşti au dispus reţinerea pentru 24 de ore, începând de la data de 07.09.2015, a inculpaţilor Mâzgă Ioan, cu privire la săvârşirea infracțiunii de trafic de influenţă şi Pandrea Mihai-Alexandru, cu privire la săvârşirea infracțiunii de complicitate la trafic de influenţă.
 
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
 
            La data de 04 septembrie 2015, inculpatul Mâzgă Ioan, în prezent încarcerat în Penitenciarul Giurgiu, recomandându-se procuror cu funcție de conducere din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi pretinzând că are influenţă asupra procurorilor din subordine prin prisma funcţiei de conducere deţinute, a pretins în cadrul mai multor convorbiri telefonice, unei persoane (persoană denunţătoare în cauză), suma de 50.000 euro, pentru ca o rudă a sa să fie exonerată de răspundere penală în cauzele penale, în care acesta din urmă era cercetat de către procurori din cadrul DNA.
            Suma respectivă de bani trebuia înmânată, ulterior, inculpatului Pandrea Mihai Alexandru, la indicaţiile inculpatului Mâzgă Ioan, la o locaţie stabilită de către acesta din urmă, pe raza judeţului Braşov.
            Inculpatul Pandrea Mihai Alexandru a fost cooptat de către inculpatul Mâzgă Ioan, pentru că acesta din urmă se află în stare de deținere în Penitenciarul Giurgiu, astfel că, pentru punerea în executare a rezoluției infracționale, era necesar sprijinul unei persoane aflate în stare de libertate care să poată primi suma de bani pretinsă de inculpat.
La rândul său, inculpatul Pandrea Mihai Alexandru a cooptat alte două persoane care să primească suma de bani, în condițiile în care exista temerea că ar putea fi depistat de organele de urmărire penală. 
            În data de 06 septembrie 2015, în scopul menţionat anterior, persoana denunţătoare a înmânat suma de 14.000 de lei celor doi intermediari, urmând ca aceştia să dea suma respectivă de bani mai departe inculpatului Pandrea Mihai Alexandru, moment în care au intervenit organele de urmărire penală și s-a procedat astfel la constatarea infracțiunii flagrante.
            Activităţile sus menţionate au avut loc în contextul în care,  inculpatul Mâzgă Ioan, deţinut în Penitenciarul Giurgiu, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, a dezvoltat un mecanism în cadrul căruia, prevalându-se de influenţa pe care afirma că o are, respectiv aceea de procuror şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a identificat persoane care au avut sau au afaceri judiciare pe rolul instanţelor de judecată şi al organelor de urmărire penală,  pretinzând de la acestea sume de bani în vederea exonerării de răspundere penală a acestora.
Astfel, inculpatul Mâzgă Ioan prevalându-se de aceeași influență pe care afirma că o are, din perspectiva funcţiei deţinute, a contactat telefonic lucrători de poliție, inclusiv de la dispeceratele unor unități de poliție din țară sau centre de arest preventiv, pentru a obține informații nedestinate publicității privind persoanele arestate preventiv și membrii familiei sau cunoscuți cu care aceștia au luat legătura pe perioada arestării preventive. Aceste acțiuni au fost realizate de inculpatul Mâzgă Ioan în scopul identificării persoanelor cu afaceri judiciare/apropiaților acestora față de care, în schimbul obținerii umor sume de bani, a traficat influența, pe care din perspectiva funcției deținute, o are procurorul șef adjunct al Direcției Naționale Anticorupție.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii şi Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciile judeţene Argeș și Braşov.
     
            Celor doi inculpaţi li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând să fie prezentaţi la data de 7 septembrie 2015, Tribunalului Argeş, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
 
Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Persoanele care sunt contactate prin metoda expusă anterior sau care au cunoştinţă de existenţa unor asemenea demersuri, trebuie să sesizeze de urgenţă organele de urmărire penală, competente să instrumenteze astfel de infracţiuni.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii