Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:00 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia folosește o armată de informaticieni pentru propaganda pe internet

ro

02 Apr, 2015 20:46 1633 Marime text
 
Sute de bloggeri ruși sunt plătiți de Moscova pentru a inunda internetul cu comentarii antioccidentale și pro-Kremlin, scrie joi publicația The Guardian, care publică mărturiile a doi astfel de informaticieni care au lucrat în cadrul unei structuri specializate, informează Agerpres.

Activitatea lor se desfășura la Sankt-Petersburg, într-o clădire de patru etaje pe care scria 'Business centre', în realitate sediul unei armate secrete de 'troli', adică informaticieni a căror misiune este să posteze pe forumurile, chaturile și rețelele de socializare din Rusia și străinătate, precum și în secțiunile de comentarii ale publicațiilor occidentale, în special idei ce pun într-o lumină favorabilă Kremlinul.

Cei doi informaticieni intervievați de The Guardian descriu un regim draconic în respectiva instituție, de exemplu ei primind amenzi dacă întârziau chiar și câteva minute sau dacă nu își atingeau targetul de postări, în timp ce salariul de circa 45.000 de ruble (790 de dolari) le-a fost plătit mereu neoficial, nefiind angajați cu forme legale, singurul document semnat fiind un angajament de confidențialitate. Ei nu aveau voie să dezvăluie niciunuia dintre prieteni cu ce se ocupă, iar pe rețelele de socializare unde activau foloseau doar pseudonime. Activitatea se desfășoară în grupuri de circa 20 de 'troli', iar fiecare grup este controlat de trei editori, care verificau postările și percepeau amenzi dacă acestea nu se conformau criteriilor ideologice sau erau făcute cu copy-paste.

Vizualizarea postărilor arată strategia urmărită. Astfel, postări despre subiecte diverse si fără tentă politică, precum 'cele mai frumoase 20 de castele din Europa' sau 'indicii că nu te întâlnești cu fata potrivită' sunt intercalate printre postări despre Ucraina ori care sugerează că liderul opoziției ruse, Alexei Navalnâi, este corupt. Instrucțiunile despre postările politice sunt date în fiecare dimineață, având denumirea de 'sarcini tehnice', în timp ce 'postacii' au deplina libertate să le aleagă pe cele apolitice.


Sursa: Agerpres
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii