Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:44 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rusia construieşte o nouă fregată destinată flotei de la Marea Neagră

ro

18 Dec, 2010 15:14 950 Marime text
Rusia lansează azi, la şantierul naval Iantar, din Kaliningrad, lucrările de construcţie a unei fregate destinate flotei sale de la Marea Neagră, care poartă numele de Proiectul 11356 şi care va fi echipată cu sisteme de apărare antirachetă, informează RIA Novosti.

Fregata va avea 4.000 de tone şi va fi echipată cu un sistem de artilerie pentru muniţiede diametru 100 de mm, cu un sistem de rachete antiaeriene Ştil, două sisteme de apărare antirachetă Kaştan, două lansatoare de torpile de 533 mm şi un elicopter antisubmarin.

Şantierul de la Iantar, care are ieşire la Marea Baltică, a câştigat în octombrie licitaţia pentru a construi trei astfel de fregate. Construcţia propriu-zisă a navei va începe în ianuarie 2011.

Prima navă din clasa Proiect 11356 va fi botezată "Amiral Grigorovici", după numele ministrului rus pentru marină care s-a aflat în funcţie între 1911 şi 1917.

Şeful forţelor navale ruse, amiralul Vladimir Vîsoţki, a declarat că una sau două fregate din Proiectul 11356 va intra anual în componenţa flotei Mării Negre începând din 2013. În iulie, amiralul anunţase că trei vase de patrulă şi trei submarine se vor alătura Flotei ruse a Mării Ngere până la sfârşitul anului 2010.

Motiv de dispută în timpul mandatului fostului preşedinte prooccidental al Ucrainei, Viktor Iuşcenko, după instalarea la putere la Kiev a preşedintelui prorus Viktor Ianukovici,Moscova şi-a prelungit anul acestacontractul de închiriere a bazei navale de la Sevastopolpentru Flota rusă a Mării Negre. Acordulprevede extinderea prezenţa flotei ruse în portul Sevastopol pentru 25 de ani, după expirarea actualului contract, în 2017.După aceea, acordul poate fi prelungit cu cinci ani. În schimbul staţionării Flotei ruse, ucrainenii ar urma să beneficieze de o reducere cu 30% a preţului la gazele naturale importate din Rusia.


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii