Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii din Marea Britanie au aflat de la AEP cum pot vota

ro

16 Apr, 2016 00:28 1747 Marime text
 
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, a avut astăzi, o serie de întâlniri cu autoritățile locale și cu membrii comunității românești din Londra. În cadrul dialogului cu reprezentanții Consiliilor Locale din Harrow, Brent și Kensington, a fost reiterat interesul ambelor părți pentru dezvoltarea și diversificarea cooperării bilaterale, în contextul Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii. Ministrul delegat a reafirmat deschiderea autorităților române pentru intensificarea colaborării în domenii de importanță majoră pentru ambele părţi, precum securitate, economie, energie, IT&C, infrastructură, agricultură și turism.
 
De asemenea, a vorbit despre importanţa pe care o acordă statul român pentru respectarea drepturilor fundamentale instituite prin Tratatele UE. În context, a punctat importanţa respectării liberei circulații a persoanelor si forței de muncă, în special a  mobilității lucrătorilor şi accesului nediscriminatoriu la sistemul de securitate socială.
 
Agenda vizitei la Londra a cuprins și o întâlnire cu membrii comunității românești, prilej cu care a fost reiterat sprijinul statului român pentru românii stabiliți în afara granițelor. Ministrul delegat a evidențiat rolul important pe care îl are comunitatea românească din Marea Britanie la promovarea imaginii României precum şi contribuţia net pozitivă a lucrătorilor români la economia Marii Britanii. Totodată, oficialul român a subliniat rolul educaţiei pentru păstrarea şi promovarea limbii şi culturii române în rândul comunităţilor româneşti din străinătate, în special în rândul copiilor români care sunt integraţi în sistemele educaţionale locale. În acest sens, s-a discutat despre dezvoltarea proiectelor vizând studiul facultativ al limbii române ca limbă maternă în învăţământul de stat din regiunile sau localităţile în care se regăsesc comunităţi româneşti consistente. Oficialul a accentuat importanța conservării și întăririi legăturii pe care tinerele generații o au cu țara de origine, prin însușirea unor cunoștințe legate de istoria, limba și civilizația românească.
 
Întâlnirea cu reprezentanții comunității românești din Londra a prilejuit și organizarea unei sesiuni de informare privind noile modalități de vot pentru cetățenii români cu domiciliul sau reședința în străinătate. Ministrul delegat a transmis că autorităţile implicate în desfăşurarea procesului electoral, vor lua toate măsurile necesare pentru ca acesta să se desfășoare în condiții de deplină legalitate și corectitudine, astfel încât un număr cât mai mare de români aflați în străinătate să își poată exercită dreptul la vot. Reprezentanții Autorității Electorale Permanente au prezentat pașii necesari înscrierii în Registrul electoral și au răspuns întrebărilor referitoare la scrutinul din toamna acestui an.
 
Vizita ministrului delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, în Regatul Unit al Marii Britanii, continuă cu o serie de întâlniri la Edinburgh cu reprezentanții comunității românești şi mediului asociativ din Glasgow, Inverness, Belfast, Liverpool, Leeds şi Newcastle upon Tyne.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii