Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:49 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii din diaspora se simt trădaţi din nou de autorităţile de la Bucureşti

ro

04 Mar, 2015 18:23 1226 Marime text
Au trecut mai mult de 100 de zile de la alegerile prezidențiale din 16 noiembrie 2014 și nici una dintre cele trei promisiuni făcute de către politicienii românilor din diaspora nu a fost îndeplinită, se arată într-un comunicat al românilor din diaspora.
 
 1. În ciuda faptului că FADERE (Federația asociațiilor de români din Europa) trimisese pe 21 septembrie 2014 o scrisoare prin care cerea secții de vot pentru toate comunitățile mari de români, reprezentanții Guvernului României au decis să împiedice votul românilor din diaspora cu bună știință și astfel au pus la dispoziție de 3 ori mai puține secții de vot.
 Ni s-a promis că se va face lumina, că se vor găsi vinovații și că vor fi trași la răspundere. Până în acest moment nu s-a întâmplat nimic din toate acestea.
 
 2. Președinții secțiilor de vot din diaspora (angajați MAE, diplomați) au îngreunat cu bună știință votul, au ascuns ștampilele de vot, au închis secțiile de vot înainte cu 15, 30, sau chiar 45 de minute. Au chemat organele de poliție din țările în care erau, instigându-le împotrivă românilor care  așteptau la coadă.
 Ni s-a promis că se va face o anchetă și că aceste persoane vor fi rechemate imediat în țara. După 100 de zile ei ocupă în continuare aceleași funcții de consuli, sau ambasadori, comportându-se față de comunitatea românească cu aceeași aroganța.
 
 3. Pentru foarte mulți români din diaspora, oricâte secții de vot s-ar deschide, din cauza distanțelor mari, ei tot nu ar putea vota.
 Ni s-a promis crearea unui registru electoral, implementarea votului prin corespondența și a votului electronic. Până în acest moment au fost două inițiative legislative, însă ambele au fost respinse în Parlament.
 
 “Ar fi un dezastru dacă și aceste promisiuni făcute românilor din diaspora ar rămâne doar niște simple declarații politice. Între gălețile și brichetele împărțite votanților din România și aceste promisiuni aruncate alegătorilor din diaspora există o singură diferență: acestea din urmă nu au costat nimic. Nu degeaba sunt numite promisiuni „gratuite”. Sperăm totuși că cineva ... să plătească”, a declarat Daniel Tecu, președinte FADERE.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii