Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:44 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Românii deţinuţi în Malaysia au primit vizita ministrului Stoenescu

ro

14 Mar, 2016 13:28 1732 Marime text
 
Ministrul delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni, Dan Stoenescu, aflat în vizită de lucru în Malaysia în perioada 11-13 martie 2016, s-a deplasat la închisorile unde se aflau cei patru cetățeni români arestați pentru trafic de droguri pentru a discuta cu aceștia. Demnitarul a vizitat închisoarea Sungai Buloh din statul Selangor, unde sunt deținuți doi cetățeni români acuzați de trafic de droguri și ale căror procese sunt încă în derulare.
 
De asemenea, oficialul i-a vizitat pe cetățeanul român condamnat la moarte aflat în centrul de detenție Johor, din statul Johor, și pe românul condamnat la 8 ani de închisoare și 10 lovituri de ratan, încarcerat în centrul de detenție Kajang, din statul Selangor. Ministrul a avut și o întâlnire cu avocatul malaysian Datuk  Nyananthan Sivananthan, care se ocupă de cazurile românilor, pentru a afla detalii despre procese și demersurile juridice în curs de desfășurare.
 
Starea de sănătate a cetățenilor români deținuți în Malaysia este în general bună, având în vedere condițiile climatice dificile din regiune. Demnitarul român a apreciat deschiderea și atitudinea constructivă a autorităților malaysiene cu privire la  începerea negocierilor celor trei tratate care să reglementeze aspecte de cooperare judiciară în materie penală: asistență judiciară, extrădare și transferul persoanelor condamnate.
 
Ministrul delegat le-a transmis deținuților că statul român urmărește cu atenție situațiile lor și că instituțiile de la București fac eforturi pentru fiecare caz în parte. În cazul cetățeanului român condamnat la moarte, oficialul român, în calitate de trimis special al Președintelui României Klaus Iohannis și Premierului Dacian Cioloș, i-a adus la cunoștință că a transmis autorităților malaysiene scrisorile celor doi înalți demnitari în care fac apel la clemență.
 

“Abolirea pedepsei capitale la nivel global reprezintă un obiectiv important pentru România, promovat, în calitatea sa de stat membru UE, în cadrul grupului de lucru cu privire la abolirea pedepsei capitale,  precum și în cadrul Organizației Națiunilor Unite. Adunarea Generală a ONU a adoptat la 18 decembrie 2014 o rezoluție cu privire la impunerea unui moratoriu în ceea ce privește pedeapsa cu moartea, România fiind unul dintre statele care a sprijinit această inițiativă, iar demersurile noastre la nivel internațional reprezintă pași necesari în această direcție, cu atât mai mult cu cât este vorba de cetățeni români”, a declarat ministrul delegat.

 
Acest demers se înscrie în efortul complex și constant al Ministerului Afacerilor Externe care are ca principal obiectiv evitarea pedepsei cu moartea pentru cei patru români arestați în Malaysia.


sursa foto: romaniatv.net
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii