Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:58 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romanialibera.ro Oamenii de afaceri din Constanța cer taxe și impozite locale mai mici

ro

13 Jan, 2016 23:10 1539 Marime text
 
 
Oamenii de afaceri, notarii, avocații, medicii și executorii judecătorești solicită revocarea HCL prin care s-au stabilit taxele pentru 2016, informează romanialibera.ro.

Patronatul Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Constanţa împreună cu Baroul Constanţa, Ordinul Arhitecţilor din Constanţa, Camera Executorilor Judecătoreşti Constanţa, Asociaţia Medicilor de Famile „Tomis“ Constanţa s.a. au iniţiat contestaţie în contencios administrativ prin care solicită revocarea Hotărârii de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2016.

„Considerăm că impozitele şi taxele stabilite nu ţin cont de realităţile economice şi sociale, astfel încât prin cotele de impozitare maxime stabilite prin Hotărâre în mod nejustificat, contrar expunerii de motive prezentate şi deci nelegal, Primăria Constanţa a ridicat la maximum valoarea impozitelor şi taxelor locale în dezavantajul contribuabilului. Primăria Constanţa nu a realizat nici o prezentare a nivelului impozitelor şi taxelor în comparaţie cel puţin cu anul 2015, şi nici un studiu de impact asupra veniturilor nete ale contribuabililor, optând doar pentru aplicarea cotelor maximale, exclusiv în mod birocratic, cu singurul scop de a maximiza veniturile bugetului local“, spun aceștia, potrivit romanialibera.ro.

În cazul clădirilor nerezidentiale valoarea impozabilă a crescut ca urmare a valorilor pe mp cu 6,5% conform dispoziţiilor art. 457 Cod Fiscal şi cu toate acestea, Primăria afirmă că nu cunoaşte care va fi impactul asupra bugetului local.

„Au majorat ilegal cota de 1,3%“

Codul Fiscal a mai introdus un nou impozit, dispoziţiile art. 458 – impozitul pe clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,2 -1,3% din valoarea acesteia. „Contrar intenţiilor declarate, administraţia locală a aplicat o cotă de 1,3% pe care a şi majorat-o ilegal cu 15,4%, cota finală de majorare fiind în realitate 1,5%. De asemenea, în cazul persoanelor juridice ce deţin clădiri rezidenţiale care potrivit Codului Fiscal au avut ca şi cotă de majorare între 0,08% şi 0,2%, administraţia locală a stabilit cota maximă de 0,2%“, mai afirmă reprezentanții acestor instituții, potrivit romanialibera.ro.

Referitor la impozitul pe terenuri, Primăria Municipiului Constanţa va obţine din acest an venituri suplimentare prin impozitarea terenurilor aflate sub construcţii, astfel făcându-se o dublă impozitare atât pentru clădire, cât şi pentru terenul care nu mai este uzitabil.

În schimb, în ceea ce priveşte impozitul pe mijloace de transport, acesta a fost redus cu 50%, fără a avea avizul comisiei de specialitate nr. 2, Primăria dovedind lipsă de preocupare pentru mediul înconjurător şi sănătatea populaţiei“, se arată în comunicatul de presă comun al instituțiilor amintite.

„Considerăm că majorarea taxelor şi impozitelor locale instituite prin Hotărârea de Consiliu Local nr. 312/18.12.2015 duce la împovărarea fiscală a micilor întreprinzători, cu efecte devastatoare asupra activităţilor acestora şi, în mod, special a celor care vor să iniţieze un start-up“, a declarat preşedintele Patronatului Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii Constanţa, Iulian Gropoșilă. „Nu este exclus dacă impozitele şi taxele locale vor rămâne la acest nivel, să asistăm la reducerea numărului de firme active din mediul de afaceri constănţean cu efecte nebănuite asupra bugetului local“, a declarat preşedintele PIMM Constanţa, Iulian Gropoșilă, conform romanialibera.ro.



Sursa: romanialibera.ro   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii