Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania va fi blocata pe 31 mai Vezi sectoarele afectate

ro

26 May, 2010 17:00 1044 Marime text

În ultima zi a lunii mai, România va fi blocată de grevele generale anunţate în mai multe domenii de activitate. Sindicaliştii au anunţat, miercuri, că îşi menţin decizia de a protesta faţă de măsurile de austeritate anunţate de Guvern şi Preşedinţie. Anunţul a fost făcut de către liderul SNFP, Sebastian Oprescu. 31 mai nu va fi, însă, singura zi de grevă. Un al doilea protest de aceeaşi amploare este programat să aibă loc în ziua în care Parlamentul va dezbate moţiunea de cenzură anunţată de Opoziţie.

Oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile de austeritate pe care Guvernul vrea să le pună în aplicare. Este vorba, în principal, de reducerea salariilor cu 25%, a pensiilor cu 15%, dar şi a unor indemnizaţii, precum cea de creştere a copilului.

Începând de luni, 31 mai, profesorii au anunţat că intră în grevă generală pe termen nelimitat, chiar cu riscul de a afecta examenul de Bacalaureat.

Tot luni, ghişeele vor fi închise. O mare parte din funcţionarii publici au anunţat deja că nu lucrează pe 31 mai. Este vorba despre funcţionarii publici din primării, consilii judeţene, de la agenţiile de ocupare a forţei de muncă , ITM-uri, case de pensii sau OPC-uri.

De asemenea, în ultima zi a lunii mai, angajaţii din sistemul sanitar vor declanşa acţiunea de protest. Medicii vor asigura 30% din activitate, iar operaţiile vor fi reprogramate. Excepţie fac urgenţele şi intervenţiile care nu pot fi amânate.

Alături de aceştia, se vor afla în grevă şi angajaţii CFR. Sindicaliştii feroviari au anunţat deja că trenurile nu vor pleca din staţii în ultima zi a lunii mai.

Angajaţii Metrorex, o parte din anagjaţii RATB, precum şi cei de la TAROM ameninţă, de asemenea, cu declanşarea grevei. Protestul la metrou ar urmea să aibă loc în intervalul orar 04:00 - 16:00 sau chiar 04:00 - 18:00. Reprezentanţii sindicatelor din Metrorex spun că ziua de grevă ar fi un semn de solidaritate faţă de ceilalţi bugetari. Totodată, va fi analizată posibilitatea intrării în grevă pe perioadă nedeterminată, începând cu 31 mai, dacă salariile angajaţilor Metrorex vor fi micşorate cu 25%.

Ultimii care au anunţat că îşi opresc activitatea pe 31 mai sunt angajaţii din penitenciare. Pe perioada grevei, aceştia nu vor efectua escortarea deţinutilor la punctele de lucru şi nici nu îi vor însoţi pe deţinuţi la instanţele de judecată, cu excepţia deţinutilor arestaţi preventiv.

Pe lângă grevele anunţate, sindicaliştii susţin că vor organiza şi o serie de mitinguri. Oamenii vor picheta sediile prefecturilor din mai multe judeţe din ţară, începând cu data de 1 iunie.

Sursa:antena3.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii