Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:01 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România, locul doi în topul ţărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce

ro

10 Mar, 2015 13:25 876 Marime text
România ocupă locul doi în clasamentul ţărilor europene care poluează cel mai mult raportat la cât produce, după Bulgaria şi urmată de Estonia şi Polonia, reiese dintr-un raport de specialitate întocmit de Agenţia Europeană de Mediu (AEM), dat recent publicităţii, conform ecomagazin.ro.
 
Pe de altă parte, cei mai mari poluatori ai Europei, din punct de vedere al pagubelor produse, sunt: Germania, Polonia, Marea Britanie, Franţa şi Italia. Dacă pagubele sunt raportate la cât produc ţările, în topul celor mai dăunătoare state se află: Bulgaria, România, Estonia şi Polonia.

Statisticile Uniunii Europene (UE) arată că aproximativ 430.000 de decese premature au fost atribuite particulelor fine în suspensie (PM10 — n. r.). De asemenea, expunerea la zgomotul ambiental s-a estimat că provoacă moartea a 10.000 de persoane din cauza bolilor de inima şi atacurilor cerebrale în fiecare an.

În cazul României, deşi există peste 900 de arii naţionale protejate şi mai mult de 500 de situri Natură 2000, un sfert dintre speciile de animale (25%) sunt considerate ameninţate, restul fiind supuse unei presiuni crescânde din cauza unor habitate corespunzătoare în afară ariilor protejate.

La capitolul emisiilor cu gaz de efect de seră, datele arată că, în România, cele de dioxid de sulf au scăzut cu 48,8% între anii 2005 şi 2011. Cu toate acestea, ţară noastră este, în continuare, afectată de schimbările climatice, media anuală a temperaturilor crescând cu 0,5 grade Celsius, în perioada 1988-2010.

Sursa foto. poluarea.wordpress.com
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii