Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:46 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România este prima ţară care a implementat un sistem de avertizare cu 20 de minute înainte de producerea unei calamităţi

ro

09 Nov, 2014 09:33 1639 Marime text
E bine să fim pregătiţi pentru orice dezastru natural care ar putea lovi România. Asta şi-au spus câţiva profesori universitari din Maramureş, care împreună cu ingineri din ţară şi din Slovacia, Ungaria şi Ucraina au pus la cale un sistem care ne avertizează cu 20 de minute înainte de producerea unei calamităţi. Sistemul de alertă va anunţa inundaţiile, furtunile puternice, grindină sau alte catastrofe naturale, în toate cele patru ţări, scrie stirileprotv.ro.

Sistemul, compus dintr-o staţie meteorologică şi un GPS, va avertiza specialiştii atunci când valorile din frontul atmosferic depăşesc anumite praguri. Datele sunt adunate de la sateliţi deasupra celor patru state participante la proiect. La Baia Mare a fost montat deja un astfel de sistem. Pentru ca programul să fie întru totul funcţional, în cel mult o lună, urmează să fie instalat un soft care să transmită toate datele la centrul din Ucraina. Orice dezastru natural va fi prezis cu aproximativ 20 de minute înainte, timp în care autorităţile române vor fi anuntate de către cele ucrainiene.

Deocamdată, acest sistem a fost implementat doar în România, însă pe viitor - Slovacia, Ungaria şi Ucraina vor avea şi ele acces la datele înregistrate la Baia Mare.

Valoarea totală a proiectului pentru cele patru ţări este de 540.000 de euro, fonduri europene şi guvernamentale.

Sursa: stirileprotv.ro
Sursa foto: stirileprotv.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii