Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:10 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România Curată Topul transparenţei - instituţiile din Constanţa care nu şi-au putut descrie activitatea într-un raport

ro

28 Nov, 2014 12:29 1908 Marime text
Instituţiile, autorităţile statului nu se grăbesc să răspundă atunci când primesc întrebări referitoare la propria lor activitate. Este concluzia la care au ajuns autorii unei analize iniţiate de Romaniacurata.ro. Mai mult, există şi acum, aproape de finele anului 2014, instituţii care nu au reuşit să întocmească un raport aferent activităţii din 2013, după cum au remarcat autorii analizei publicate pe romaniacurata.ro.
Citiţi mai jos care este rata de răspuns şi gradul de transparenţă al ministerelor, prefecturilor, consiliilor judeţene, primăriilor reşedinţă de județ şi inspectoratelor şcolare judeţene şi care sunt acele instituţii despre care guvernul habar nu are ce fac.
Alianţa pentru o Românie Curată a iniţiat un proiect de monitorizare a respectării transparenţei la nivelul instituţiilor publice. Au fost luate ca reper publicarea rapoartelor anuale de activitate, obligaţie stipulată de Legea 544/2001. Aceste rapoarte sunt instrumente utile prin care cetăţenii pot evalua activitatea instituţiilor publice, deoarece conţin obiectivele ce trebuiau atinse, indici de perfomanţă, cu prezentarea gradului de realizare a acestora; programele desfăşurate, raportarea cheltuielilor.

Din 17 ministere, doar 6 spun au publicat pe site raportul de activitate de anul 2013: Ministerul de Externe, Ministerul Agriculturii, Ministerul Apărării, Ministerul Dezvoltării, Ministerul Muncii şi Ministerul pentru Societatea Informaţională.

Din 42 de prefecturi, doar 9 au trimis un răspuns către România Curată privind publicarea rapoartelor de activitate pe anul 2013: Alba, Arad, Bistriţa-Năsăud, Bucureşti, Cluj, Dâmboviţa, Hunedoara, Mureş, Olt. Alte 21 prefecturi nu au dat curs solicitării noastre, dar au publicat pe site rapoartele de activitate.Pprintre acestea se numără şi Instituţia Prefectului judeţul Constanţa.

Din 41 de consilii judeţene, doar 18 au răspuns că şi-au publicat rapoartele de activitate: Arad, Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Prahova, Sălaj, Teleorman, Timiş, Vrancea. De asemenea, CJ Vâlcea a transmis că nu a elaborat raportul de activitate pe anul 2013. Potrivit româniacurată.ro, Consiliul Judeţean Constanţa nu a răspuns solicitări Alianţei România Curată şi nici nu a publicat raportul  de activitate, alături de alte 11 consilii judeţene: Botoşani, Brăila, Braşov, Covasna, Dolj, Harghita, Ialomiţa, Ilfov, Satu Mare, Suceava, Tulcea.

Nici Primăria municipiului Constabnţa nu a publict raportul de activitate la care se face referire pe romaniacurata.ro, alături de alte 12 instituţii din ţară: Alba Iulia, Călăraşi, Sfântu Gheorghe, Târgovişte, Galaţi, Miercurea Ciuc, Drobeta Turnu Severin, Ploieşti, Satu Mare, Suceava, Râmnicu Vâlcea, Vaslui.

Nici Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa nu excelează ca acest capitol, conform Romaniacurata.ro. Nu au publicat rapoarte de activitate şi nu au răspuns solicitării inspectoratele şcolare din 25 de judeţe: Alba, Argeş, Bacău, Brăila, Bucureşti, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Gorj, Hunedoara, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Satu Mare, Suceava, Teleorman, Timiş, Vâlcea, Vaslui, Vrancea.

Sursa: romaniacurata.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii