Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:57 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania, a treia cea mai riscanta tara din Europa

ro

10 Jun, 2010 12:46 1060 Marime text

Prima de risc a României (CDS) a atins cel mai mare nivel din aprilie 2009 - 416,6 puncte. România ocupă locul trei în topul celor mai riscante ţări din Europa şi locul 8 în lume.

România a reintrat în top zece al celor mai riscante economii din lume, pe fondul creşterii puternice a primei de risc în ultimele zile. CDS-ul României a atins cel mai ridicat nivel din aprilie 2009. Din Europa, doar Grecia şi Ucraina sunt considerate de investitori mai riscante decât ţara noastră.

Tensiunile economice de pe plan extern, cumulate cu incertitudinile politice din România au determinat o creştere a primei de risc a României cu aproape două treimi de la începutul lunii iunie.

Investitorii consideră mai riscante decât România şapte ţări din lume, dintre care două europene. Potrivit CMA DataVision, România se află pe locul opt în topul global al ţărilor cu cea mai mare probabilitate de a intra în incapacitate de plată. Mai riscante decât ţara noastră sunt considerat doar Venezuela, Argentina, Grecia, Pakistan, Ucraina, Dubai şi Irak. Top zece este completat de Portugalia şi Bulgaria.


Prima de risc măsoară costul asigurării împotriva falimentului suveran şi determină, de asemenea, randamentul cerut de investitori de pe plan extern pentru a cumpăra eurobond-uri. Pe de altă parte, CDS-ul influenţează şi costul finanţării externe a companiilor şi băncilor din România, deoarece creditorii străini majorează dobânda pe măsură ce riscul macroeconomic este tot mai mare.


În clasamentul întocmit de CMA DataVision, ţara noastră se află în această dimineaţă pe locul 8, cu o primă de risc de 385, 41 puncte.

Sursa: money.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii