Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
16:52 21 04 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Azi, cea mai scurtă zi din an România a trecut la ora oficială de vară

ro

29 Mar, 2015 08:17 749 Marime text
România a trecut în noaptea de sâmbătă spre duminică, la ora oficială de vară, ora Europei Orientale. Ceasurile s-au dat înainte, ora 03.00 devenind ora 04.00. Odată cu modificarea orei, diferența față de timpul universal (GMT) va fi de 3 ore. În restul anului, diferența orară față de ora meridianului Greenwich (GMT) este de două ore, informează România TV.

Prin această trecere, orarul de vară din România este corelat cu cel practicat în țările membre ale Uniunii Europene și se aplică pentru perioada cuprinsă între ultima duminică a lunii martie și ultima duminică a lunii octombrie (în 2015 - 25 octombrie).

Ora de vară a fost introdusă, în România, pentru prima dată în 1932. Până în 1939, a funcționat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, și prima duminică din octombrie, ora 01.00 (ore locale).

Din 1943, practica trecerii la Ora de vară a fost suspendată. În 1979, România a semnat Convenția fusurilor orare, iar, în 1997, prin ordonanță guvernamentală, orarul de vară a fost corelat cu cel practicat în țările UE.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

Prin introducerea Orei de vară, s-a urmărit să se beneficieze cât mai mult de lumina naturală a Soarelui și de reducerea folosirii luminii artificiale.


Sursa: România TV
Sursa foto: b365.ro
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii