Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România a preluat conducerea Comisiei pentru Consolidarea Păcii din cadrul ONU

ro

31 Jan, 2018 12:40 1082 Marime text
România va prelua, astăzi, 31 ianuarie 2018, pentru un an, președinția Comisiei pentru Consolidarea Păcii din cadrul ONU (PBC - Peacebuilding Commission). Conducerea Comisiei va fi asigurată, potrivit regulilor de procedură, de către reprezentantul permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga. România a fost aleasă în 2017 să servească în calitate de membru al Comisiei pentru Consolidarea Păcii, iar de la 1 ianuarie 2018 și-a început efectiv mandatul.

Potrivit MAE, participarea României în cadrul Comisiei pentru Consolidarea Păcii, decizia de a candida, precum și obținerea funcției de președinte reflectă obiectivul național de diversificare a contribuției țării noastre la demersurile ONU în domeniul păcii și securității internaționale, fiind pentru prima dată de la constituirea Comisiei (în 2005) când țării noastre îi revine această importantă sarcină.

Totodată, preluarea funcției de președinte al Comisiei pentru Consolidarea Păcii evidențiază, pe de o parte, aportul semnificativ de-a lungul timpului al României la operațiunile ONU de menținere a păcii, iar pe de altă parte, încrederea în capacitatea țării noastre de a gestiona activitățile Comisiei pe dimensiunile de susținere a păcii, reconstrucție și dezvoltare a statelor aflate în perioade post-conflict.
Informații suplimentare:

Comisia pentru Consolidarea Păcii (PBC - Peacebuilding Commission) este un organism ONU care oferă recomandări Consiliului de Securitate, Adunării Generale și ECOSOC în situații de importanță majoră privind consolidarea păcii. A fost creată în anul 2005, pornind de la constatarea că statele aflate în situații post-conflict au nevoie de asistența comunității internaționale, prin intermediul ONU, pentru revenirea la normalitate și refacerea economică, socială și instituțională.

Activitățile Comisiei se derulează atât la sediul ONU din New York, prin dezbateri între membrii aleși (în domenii precum analiză, planificare, evaluări privind arhitectura ONU în domeniul consolidării păcii, aspecte financiare și administrative), cât și în teren (prin derularea de proiecte și activități operaționale). Președinția Comisiei este anuală și este asigurată cu respectarea principiului rotației geografice. Proiectele realizate în țările în care PBC este prezentă sunt finanțate din Fondul pentru Consolidarea Păcii (PBF – Peacebuilding Fund), care își atrage resursele din contribuțiile voluntare ale statelor membre ONU.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii