Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:05 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Romania a intrat pe harta gigantilor petrolieri

ro

24 May, 2010 17:17 1128 Marime text

Mari companii mondiale şi-au arătat interesul pentru zăcămintele de petrol şi gaze din Marea Neagră scoase la licitaţie de autorităţile române.

Ţara noastră a intrat pe harta de interese a giganţilor petrolieri. Resursele de hidrocarburi scoase „la bătaie" de autorităţile române au atras în competiţie unele dintre cele mai mari grupuri petroliere din lume. E vorba de gigantul american ExxonMobil, care caută deja gaze naturale şi petrol în România alături de OMV Petrom, Chevron din SUA sau francezii de la Total.

Cu un total de 30 de perimetre ofertate, de circa 1.000 de kilometri pătraţi fiecare, din care 11 perimetre doar în Marea Neagră, aceasta este poate cea mai amplă licitaţie organizată de statul român în ultimele două decenii.


Până vineri, când a fost termenul- limită, 24 de companii au depus oferte pentru 20 de perimetre din Marea Neagră, Dobrogea şi vestul ţării.

Intrarea unor jucători de asemenea anvergură în România ar revigora o piaţă dominată de doi jucători, Petrom şi Romgaz. În plus, investiţiile preconizate pot ajunge la 100 de milioane de euro, pentru faza de explorare, şi sunt de ordinul sutelor de milioane de euro, în etapa de dezvoltare a zăcămintelor, potrivit Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM).

Sursa: evz.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii