Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:16 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

România a cerut târziu ajutorul Uniunii Europene

ro

09 Nov, 2015 08:04 1644 Marime text
Comisia Europeană a primit joi, 5 noiembrie, o solicitare din partea Guvernului român pentru transferul în alte state UE a aproximativ 80 de pacienţi care nu pot fi trataţi în România. 

Imediat după tragedia din clubul Colectiv, România putea cere ajutor prin intermediul Mecanismului Uniunii Europene pentru protecţie civilă. Solicitarea a fost făcută de Guvernul de la Bucureşti la şase zile de la dezastru. 

„Comisia a reacţionat rapid şi a cerut Comisiei pentru siguranţa sănătăţii să ia în considerare această cerere a autorităţilor române şi să o transmită mai departe către autorităţile competente din statele UE. În prezent, examinăm împreună cu serviciile competente opțiunile pentru rambursarea oricărui tratament furnizat în alt stat membru”, a declarat, pentru Digi24, purtătorul de cuvânt al CE, Jakub Adamowicz. 

Orice țară din lume poate formula o cerere de asistență către UE pentru a beneficia de Mecanismul pentru Protecție Civilă, în cazul unui dezastru de proporţii, care depășește capacitatea națională de răspuns. „România nu a solicitat declanşarea Mecanismului de ajutor pentru dezastre. Nu a făcut acest lucru din două motive: pentru că nu se înscrie în definiţia formală a dezastrelor această tragedie care s-a întâmplat în România şi, în al doilea rând, aş vrea să precizez faptul că paşii de urmat în realitate - şi realitatea ne interesează - erau exact aceiaşi şi cu mecanismul activat, şi cu mecanismul neactivat. Este vorba doar de decontarea cheltuielilor şi, aşa cum am spus, resursele financiare nu sunt deloc prioritare în această situaţie. Guvernul României şi-a asumat toate cele care au fost prezentate. Dacă este nevoie de lucruri suplimentare, vă asigur că am şi avem şI disponibilitatea, şi resursele. Mai exact, este vorba despre o eroare care s-a strecurat cu privire la această informaţie de activare a mecanismelor de ajutor pentru dezastre și l-aș ruga pe dl Arafat să explice acest lucru”, a declarat premierul interimar Sorin Cîmpeanu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii