Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:40 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ritual brazilian. Mazare s-a inchinat zeitei Yemanja?!

ro

30 Dec, 2009 17:21 2563 Marime text

mazare123.jpgDacă la noi, la români, se obişnuieşte ca în ultimile zile ale anului să se meargă cu pluguşorul pe la casele gospodarilor, pe alte plaiuri, mai însorite, se păstrează alte tradiţii. În Brazilia, la sfârşitul lunii decembrie, are loc, în fiecare an, o procesiune dedicată zeiţei Yemajna.

Având în vedere faptul că primarul Constanţei, Radu Mazăre, este plecat în vacanţă în Brazilia, unde întâmpină noul an de ceva vreme încoace, nu este exclus să se fi numărat şi el printre miile de oameni care au luat parte la ceremonialul dedicat zeiţei mării şi a fertilităţii. Yemanja este considerată în acelaşi timp patroana pescarilor şi a celor care supravieţuiesc naufragiilor.

Potrivit postului TV Antena 1, două mii de oameni au luat cu asalt şi în acest an, plaja Copacabana din Rio de Janeiro pentru a-i aduce un omagiu zeiţei afro-braziliene. Festivalul se află la cea de-a şaptea ediţie. Iniţial întregul ritual avea loc în Ajunul Anului Nou, dar de câţiva ani pelerinii organizează un adevărat festival. Procesiunea porneşte din centrul oraşului Rio şi se încheie pe malul Oceanului Atlantic, în care pelerinii aruncă flori sau lumânări aprinse. Pe tot parcursul traseului, credincioşii Umbanda şi Candomble poartă o statuie a zeiţei Yemanja decorată cu flori. Se cântă şi se dansează, iar statuia zeiţei este scăldată în şampanie. Tradiţia spune că, dacă ofrandele aruncate în ocean sunt luate de valuri, atunci zeiţa Yemanja le va aduce celor ce i se închină, noroc în noul an.

Evenimentul deschide seria petrecerilor care preced noaptea de Revelion în Rio de Janeiro. Aproximativ două milioane şi jumătate de oameni sunt aşteptaţi pe plajele braziliene pentru a întâmpina noul an.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Asa e 01 Jan, 2010 01:23 Miroase a fasole afumata cu ciolan de porcusor.
  • Reveniti-va! 31 Dec, 2009 09:31 Am impresia ca VOI, cei de la acest ziar, mai mult ii faceti publicitate lui Mazare, decat il criticati. Incepe sa miroase a ceva ciudat. Reveniti-va!!!...