Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rezultate surprinzătoare obţinute de Gâdea şi Bogdan. Campanie de succes la televiziunile puşcăriaşilor

ro

14 Jul, 2016 09:38 2219 Marime text
Antena 3 duce de câteva săptămâni bune o campanie furibundă în favoarea graţierii unor pedepse, susţinută şi de Realitatea TV. Ambele televiziuni au pe cineva de scos. Gâdea, Ciuvică&co pe Dan Voiculescu. Rareş Bogdan, Cozmin Guşă&co pe Măricel Păcuraru. Deşi aparent se detestă, cele două televiziuni se potenţează reciproc pe un subiect de interes comun: justiţia. Când Tavi Hoandră a atacat-o incalificabil pe ministrul justiţiei, Raluca Prună, în urmă cu o săptămâna, Gâdea l-a lăudat pentru ispravă difuzând integral monologul colegului sau despre "crimele din puşcării", scrie hotnews.ro.
 
De notat că Realitatea nu şi-a aparat deţinutul aşa cum a făcut-o Antena 3, când dosarul se află în stare de judecată. Acum însă diferenţele s-au şters. Ambele au devenit televiziunile oficiale ale puşcăriilor din România.
 
Campania s-a intensificat şi a atins apogeul după ce ministrul justiţiei, Raluca Prună, a declarat, intervenind într-o emisiunea lui Tavi Hoandră, că graţierea ar putea fi una din soluţiile propuse pentru a rezolva problema supraaglomerării din închisori. A fost o eroare, am explicat în textul Cum golim închisorile şi de ce putem face asta şi fără graţiere
 
Dar declaraţiile ministrului justiţiei (fără precedent pe o tema atât de delicată) au dat speranţe tuturor.
 
Antena 3 şi-a concentrat campania pe cazul unei mame care ar fi furat din supermarket pentru fiica ei, folosindu-se de drama minorului pentru a umaniza la maxim actul de graţiere. Apogeul abjecţiei a fost atins luni seară, când fetiţă de zece ani a fost pusă să vizioneze în direct un pseudo-interviu cu mama ei în timp ce Gâdea explică faptul că în Italia de pildă un astfel de caz n-ar fi pedepsit penal. Între timp, ziarul Adevărul dezvăluise că femeia condamnată "doar pentru că a furat un salam şi o bucată de caşcaval" pentru fetiţă ei mai fusese de fapt condamnată pentru furt, s-a sustras cercetării şi furase mai multe bunuri, nu doar mâncare.
 
În lupta pentru graţiere au fost aruncate însă toate resursele, nu doar cele mediatice. Site-ul Luju a anunţat duminică, 10 iulie, că "un grup de ONG-uri a depus la Ministerul Justiţiei un proiect de lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea colectivă a unor pedepse". Altă manipulare, deoarece la o simplă întrebare adresată Ministerului Justiţiei în legătură cu numele acestor ONG-uri, răspunsul a venit previzibil: "Referitor la solicitarea dumneavoastră din dată de 12 iulie 2016, va informăm că am primit de la Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzului Statului (FACIAS) o petiţie care este în curs de soluţionare." Deci nu vorbim de un grup de ONG-uri, ci de unul singur, cel înfiinţat de Dan Voiculescu. FACIAS propune, între altele, şi graţierea parţială a pedepselor mai mari de zece ani, unde se încadrează şi Voiculescu.
 
De cealaltă parte, Realitatea TV, prin Rareş Bogdan, a continuat luni seară să denunţe condiţiile din închisorile româneşti şi chiar să ameninţe cu plângere penală conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pe motiv că nu pun în aplicare soluţiile propuse de Avocatul Poporului. Bogdan l-a ridicat în slăvi pe Victor Ciorbea, căruia i-a mulţumit public pentru raportul despre penitenciare. Tot luni, Rareş Bogdan a atacat procurorul DNA care l-a adus la audieri pe un înalt prelat ortodox, mitropolitul Laurenţiu Streza.
 
Toată această campanie, plus eroarea ministrului justiţiei de a anunţă că va propune graţierea că soluţie pentru condiţiile proaste din penitenciare şi anunţul inexact că România riscă să plătească amenzi de 80 de milioane de euro din cauza supraaglomerării din închisori, au avut că efect un protest la Rahova şi o revoltă izbucnită la penitenciarul de la Iaşi. Presă locală difuzează imagini cu rudele deţinuţilor care au prins din zbor ideea agiata la televiziuni şi de ministrul justiţiei agitând pancarde cu "graţierea".
 
Toate acestea sunt eforturi demne de o cauza mai bună, numai că lumea s-a cam speriat pe bună dreptate. Lucrurile au ajuns iarăşi mult prea departe. Greu de crezut că graţierea va mai figura printre soluţiile propuse de Ministerul Justiţiei după tot iureşul făcut de Voiculescu&co. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, trebuie să închidă şi să oprească urgent orice fel de dezbateri sau discuţii despre graţiere că soluţie la supraaglomerarea din închisori înainte de a lua foc tot sistemul penitenciar. Dacă va continuă să susţină graţierea, va apărea că promotorul intereselor lui Voiculescu în Guvernul Cioloş. Nu cred că doreşte să se întoarcă la Bruxelles la braţ cu Şerban Nicolae. Doar el mai are curajul să promoveze în Parlament proiecte de legi cu amnistii şi gratieri. 

Articol integral pe hotnews.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii