Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:19 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Revoltele din Penitenciarele Poarta Albă, Giurgiu și Rahova s-au terminat

ro

07 Jul, 2016 23:38 2739 Marime text
Directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Claudiu Bejan, a organizat o conferință de presă astăzi pentru a anunța pe toată lumea că, în acest moment, nu sunt înregistrate revolte în nicio unitate de detenție.
 

"Nemulțumiri, sesizări, plângeri din partea deținuților sunt depuse în mod curent la nivelul întregului sistem. Este important de subliniat că anumite mesaje publice pot accentua aceste stări, de aceea consider că trebuie să dăm dovadă cu toții de responsabilitate socială și să prezentăm opiniei publice informații corecte, complete și mai ales verificate", a precizat el în cadrul unei declarații de presă la sediul ANP.

 
Bejan a susținut că este monitorizată "atent starea de spirit a persoanelor private de libertate", pentru a preveni eventuale acte de sustragere de la pedeapsa cu închisoarea sau afectarea siguranței locurilor de detenție și siguranța comunității.
 

"Nu tolerez abuzurile și violența exercitată atât împotriva deținuților, dar și împotriva personalului cu care lucrez. Atunci când asemenea cazuri se întâmplă, s-au întâmplat, am dispus de îndată sesizarea organelor de cercetare competente. De aceea, sunt perfect conștient și responsabil când afirm că personalul care lucrează în sistemul penitenciar este profesionist, dă dovadă de umanism și respectă drepturile fundamentale", a arătat șeful ANP., citat de agerpres.ro

 
Acesta a vorbit despre incidentele de la Penitenciarele Giurgiu, Rahova și Poarta Albă.
 

"În data de 5 iulie, în intervalele orare 21,50 - 22,20 și 23,00 - 00,15, mai mulți deținuti au protestat prin lovirea cu castroane și linguri în gratiile geamurilor de la camerele de deținere și au aruncat în zona curților interioare de plimbare cu bucăți de hârtie și material textil arzând. Acțiunile deținuților s-au încheiat ca urmare a discuțiilor purtate cu personalul aflat în serviciu, fără a fi necesară alarmarea întregii unități. Pe parcursul zilei următoare, 102 deținuți, din totalul de 1.216, au refuzat hrana la masa de prânz și 33 de deținuți masa de seară", a mai spus el.

 
Bejan a explicat că în urma discuțiilor purtate de către conducerea unității, toți deținuții au renunțat la respectivele forme de protest.
 

"Revendicările celor care au refuzat hrana au fost: posibilitatea participării la un număr crescut de activități educative, cursuri de formare profesională, activități lucrative, activități de consiliere psihologică, posibilitatea dotării unității cu frigidere - directorul unității își propune să rezolve această problemă prin achiziționarea a câte cinci frigidere pentru fiecare secție de deținere", a arătat Claudiu Bejan.

 
Potrivit acestuia, deținuții au mai cerut prelungirea programului tv, amenajarea unor posturi telefonice fixe în camerele de deținere și au exprimat nemulțumiri legate de cuantumul pedepsei cu închisoarea și termenele stabilite de comisia pentru liberare condiționată.
 

"La acest moment, nu este niciun incident înregistrat la nivelul unității, iar activitățile se desfășoară în condiții normale", a subliniat Bejan.

 
În ceea ce privește incendiul de la Penitenciarul Rahova, directorul ANP a arătat că 23 de deținuți au fost consultați, fiind supuși la examene radiologice, probe respiratorii, examene clinice pe aparate și sisteme.
 

"Până în prezent nu am avut sesizări sau reclamații din partea deținuților. Deținutul care a provocat incendiul se află într-un spital din rețeaua publică și ținem permanent contactul cu medicii care-l îngrijesc. În prezent este controlat riscul infecțiilor, funcțiile vitale fiind stabile. Nu s-a produs niciun deces ca urmare a incendiului din data de 3 iulie", a mai spus Bejan.

 
El le-a mulțumit angajaților pentru promptitudinea cu care au intervenit și pentru faptul că au limitat riscurile la care ar fi fost expuși deținuții cazați în acea secție și a precizat că nici în această unitate nu se înregistrează vreun incident, activitățile desfășurându-se în condiții normale.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii