Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:05 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reţeaua Fanchini Cum au primit autorităţile române 400.000 de dolari recuperaţi din infracţiuni

ro

11 Oct, 2012 22:38 884 Marime text

 Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a participat joi, 11 octombrie 2012, la un eveniment organizat de Ambasada SUA şi Inspectoratul General al Poliţiei Române, în cadrul căruia Agenţia Antidrog Americană (DEA) a remis Oficiului Naţional de Prevenire a Criminalităţii şi Cooperare pentru Recuperarea Creanţelor provenite din Infracţiuni (ONPCCRCPI) din cadrul Ministerului Justiţiei şi Structurii Antidrog a Poliţiei Române suma de 400.000 de dolari ca semn de recunoaştere a contribuţiei acestor structuri la activitatea de confiscare a bunurilor rezultate din infracţiuni şi a bunei cooperări româno - americane în ce priveşte activitatea de aplicare a legii.

Cele două structuri vor primi 25% (Oficiul din cadrul MJ), respectiv 75% (Structura Antidrog a Poliţiei Române) din suma transferată, banii urmând a fi folosiţi pentru consolidare şi creşterea capacităţii de acţiune a acestora.

În intervenţia sa, Ministrul Justiţiei, Mona Pivniceru, a arătat: „Este important de ştiut că autorităţile române au fost eficiente, au fost prompte şi au contribuit substanţial în acest caz şi că această reacţie a consolidat încrederea partenerilor americani. De altfel, aceasta abordare reflectă o componentă majoră a Strategiei Naţionale Anticorupţie, care pune accent pe confiscarea bunurilor provenite din infracţiuni şi a averilor dobândite ilicit. Urmare modificărilor aduse anul acesta Codului Penal, apreciem că în prezent cadrul legislativ este complet. Nu în ultimul rând evenimentul de astăzi vine să confirme rolul Oficiului Naţional de Recuperare a Creanţelor din cadrul MJ ca principală instituţie implicată în procesul de recuperare a câştigului infracţional în dosare cu caracter transnaţional”.

Ambasadorul SUA a subliniat în discursul său buna cooperare româno-americană în cursul unei anchete desfăşurate în anii 2007-2008 privind traficul de droguri. „Dorim să recunoaştem sprijinul vital acordat de autorităţile române pe tot parcursul acestei complexe anchete care a dus la destructurarea unei vaste operaţiuni de trafic de droguri şi spălare de bani. Dorim de asemenea să recunoaştem paşii considerabili făcuţi recent de România în domeniul confiscării bunurilor provenite din infracţiuni, sub conducerea plină de dedicare a Ministerului Justiţiei.”

Şeful Poliţiei Române a evidenţiat că de-a lungul timpului, colaborarea cu autorităţile de aplicare a legii din Statele Unite ale Americii a fost extrem de fructuoasă şi a condus la rezolvarea a zeci de cazuri complexe. Şi nu doar atât, s-au dezvoltat adevărate relaţii de prietenie între poliţiştii români şi colegii americani. Totodată, acesta a precizat faptul că “Pentru a ajunge la finalul unei operaţiuni, respectiv destructurarea unor grupări organizate şi arestarea membrilor lor, este nevoie de foarte multă muncă, de colaborare poliţienească, respectiv schimb de informaţii, supraveghere operativă, schimb de proceduri etc., toate acestea conducând la descoperirea întregii reţele criminale”.

Amintiri despre caz 

Trebuie spus că acest caz a pornit de la o informaţie primită în anul 2007 de la Agenţia Antidrog Americană cu privire la un cetăţean român, care era în legătură cu o reţea de crimă organizată. Gruparea, cunoscută sub numele de “Fanchini” era specializată în trafic de droguri şi ţigări de contrabandă. Ancheta s-a derulat în perioada 2007-2008. După implicarea anchetatorilor de la Bucureşti au fost arestaţi 15 români implicaţi în trafic cu ţigări contrafăcute, în timp ce în Statele Unite a fost anihilat restul grupului. După intervenţia Agenţiei Antidrog Americane pe teritoriul SUA, din conturile mafioţilor au fost confiscate aproape două milioane de dolari. Ambasadorul Statelor Unite în România a apreciat curajul ofiţerilor români implicaţi într-un caz atât de complex şi a spus că românii se pot baza oricând pe sprijinul partenerilor americani în combaterea grupurilor infracţionale ce acţionează la nivel mondial. Din captura americanilor, 300.000 de dolari au revenit Inspectoratului General al Poliţiei şi vor fi folosiţi la achiziţionarea de autoturisme pentru structurile de combatere a criminalităţii organizate. Dar şi la Ministerul Justiţiei banii prind bine. Ricardo Fanchini a fost unul dintre cei mai importanţi gangsteri cu conexiuni globale, în ţări precum Rusia, America, dar şi în state de pe continentul European. Potrivit poliţiştilor, el era un fel de manager al mafiei internaţionale care organiza întâlniri la nivel înalt ale mafioţilor din lumea întreagă, precum Camorra napolitană, cartelurile columbiene şi mafia rusă. Fanchini a fost inculpat şi condamnat la ani grei de închisoare în SUA pentru activităţi mafiote.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii