Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:17 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Resursele planetei vor atinge cifra zero

ro

04 Aug, 2016 12:32 1970 Marime text
Un comunicat semnat de două dintre cele mai mari organizaţii de mediu din lume, Global Footprint şi World Wide Fund for Nature, au anunţat că resursele de apă, de efective de animale, de peşte şi culturi agricole pe care planeta le poate produce până la sfârşitul acestui an, vor fi epuizate luni, 8 august.

„Pentru acoperirea consumului, avem nevoie în acest moment de 1,6 planete”, scrie în comunicatul celor două organizaţii. „Costul acestui supraconsum este deja vizibil: penuria de apă, deşertificarea, eroziunea solului, scăderea productivităţii agricole şi a resurselor piscicole, dispariţia speciilor de animale şi defrişările”, arată aceeaşi sursă.

Raportând suprafaţa Planetei la numărul de locuitori ai acesteia, rezultă o suprafaţă de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse şi pentru a se neutraliza deşeurile generate de consumul nostru. Astfel, se calculează amprenta ecologică (ecological footprint), index ce măsoară presiunea pe care omenirea o exercită asupra ecosistemelor.

România are una dintre cele mai mici amprente ecologice din Uniunea Europeană, echivalentul a 1,7 planete, potrivit WWF. Canada, statele din Peninsula Scandinavă, Rusia, Ţările Baltice, Australia, cea mai mare parte a Americii de Sud şi unele state din Africa pot fi catalogate drept „creditori“, biocapacitatea lor fiind cu 150 % mai mare decât amprenta lor ecologică.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii