Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:43 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reglementări noi privind extinderea termenelor de valabilitate a pașapoartelor, aprobate de Guvern

ro

22 Feb, 2018 19:47 1432 Marime text

 
Valabilitatea pașapoartelor simple electronice va fi extinsă la 10 ani, față de 5 în prezent, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 25 de ani. Măsura este inclusă într-un proiect de lege aprobat, astăzi, de Guvern, care aduce mai multe modificări și completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetăţenilor români în străinătate.

Pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani, pașaportul simplu electronic va fi valabil trei ani, iar pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 şi 25 de ani va fi valabil 5 ani. Noile reglementări vor avea ca efect principal fluidizarea activității serviciilor de emitere a pașapoartelor prin scăderea numărului de solicitări pentru eliberarea unor astfel de documente.

Actul normativ aprobat de Guvern reevaluează, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea pașaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar în anumite situații de urgenţă obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale) în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic. Urgența va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului simplu temporar. Pentru situațiile în care se solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine, este eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie avizate de o autoritate administrativă română.
 
Persoanele care din orice motive, nu doresc eliberarea unui pașaport simplu electronic pot solicita un pașaport simplu temporar, care le va fi însă eliberat în intervalul în care se emite pașaportul simplu electronic. 
 
Actul normativ reglementează, de asemenea, posibilitatea eliberării pașaportului și în baza ordonanțelor președințiale nedefinitive date în condițiile Legii nr. 134/2010 privind Codul de procedură civilă, prin care instanța a dispus cu privire la exercitarea autorității părintești ori prin care a suplinit acordul celuilalt părinte pentru eliberarea pașaportului copilului.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii